Localitzada al sud-est d’Àustria, Graz és creativa i innovadora. Característiques que es traslladen a la seva cuina. Aquesta ciutat, Patrimoni de la Humanitat, ha sabut mantenir una relació culinària molt especial amb el territori en què s’assenteix, seguint les seves tradicions pageses i servint-se de producte local. Una gastronomia connectada al paisatge per a oferir cuina de proximitat.
Localitzada al sud-est d’Àustria, Graz és creativa i innovadora. Característiques que es traslladen a la seva cuina. Aquesta ciutat, Patrimoni de la Humanitat, ha sabut mantenir una relació culinària molt especial amb el territori en què s’assenteix, seguint les seves tradicions pageses i servint-se de producte local. Una gastronomia connectada al paisatge per a oferir cuina de proximitat.
Localitzada al sud-est d’Àustria, Graz és creativa i innovadora. Característiques que es traslladen a la seva cuina. Aquesta ciutat, Patrimoni de la Humanitat, ha sabut mantenir una relació culinària molt especial amb el territori en què s’assenteix, seguint les seves tradicions pageses i servint-se de producte local. Una gastronomia connectada al paisatge per a oferir cuina de proximitat.. Carrer Herrengasse / Graz Tourismus / Harry Schiffer. Ens trobem en el cor d’Estíria, regió austríaca que, per si no havia quedat clar, es caracteritza per la seva riquesa agrícola. “El jardí d’Àustria”, li diuen, gràcies al clima temperat de la regió propici per al cultiu de tomàquets, herbes, raïm i altres fruites. El resultat? Plats frescos i amb gran riquesa vegetal.. Amb un punt tant rústic com saborós, Graz és considerada la capital del delit gastronòmic a Àustria.. L’oli de llavor de carabassa, conegut en austríac amb el nom de Kürbiskernöl, no és un simple adreç, sinó que s’integra en pans, sopes, postres i fins i tot gelats. Aquest “or líquid”, de color fosc i amb aparença espessa, dota de gran caràcter a cada recepta gràcies al seu intens sabor, aportant antioxidants i àcids grassos essencials.. Oli de llavor de carabassa / Steirisches Kuerbiskernoel / Steiermark Tourismus. Un dels sabors imprescindibles per provar en qualsevol viatge a Graz és el Backhendl, el típic pollastre arrebossat i fregit però a l’estil local. Aquest emblemàtic plat se sol servir amb amanida de patata acompanyada, com havia de ser, amb oli de carabassa. Un altre dels plats tradicionals és el Käferbohnensalat, una amanida de mongetes grans i fosques que combinar amb formatge fresc i embotits fumats.. Toca el torn de les postres, on el rei indiscutible és el Strudel de poma. El clàssic d’Àustria aquí se serveix amb nous, llavors de rosella o fruites locals de temporada. Durant els mesos d’hivern és comú veure en els forns deliciosos pastes especiades.. Per a maridar aquests sabors, no hi ha res com fer-ho amb un vi elaborat en les vinyes que envolten a l’urbs. En aquestes es produeixen brous únics, com els del viticultor Hannes Sabathi i la seva marca FALTER EGO.. Els sabors de Graz no es limiten a un menjar en un restaurant tradicional. Cafeteries carregades d’encant, bars on tastar vins naturals, forns artesans i mercats d’agricultors són alguns dels llocs on gaudir-los. La sostenibilitat és la base de tots ells, ja que aquests establiments treballen amb productes de temporada i de quilòmetre zero, valent-se dels 300 agricultors de la zona. Com a resultat, la cuina de Graz, a més de ser una delícia, educa en la sostenibilitat.. El mercat més emblemàtic és el de Kaiser-Josef Platz, punt de trobada d’agricultors, fruiters, forners i formatgers que embenin directament el seu propi producte, sense intermediaris. Una manera de garantir la frescor i qualitat de cada gènere que en ell s’ofereix.. Però Graz també ha donat veu a la gastronomia d’autor sense deixar de costat les seves arrels. Una nova generació de xefs està transformant la cuina local en delicioses propostes contemporànies, que combinen una tècnica sofisticada amb l’estètica dels plats amb el producte local com a base. Exemple d’això són restaurants com Artis o Der Steirer.. Per a degustar els vins de Graz cal dirigir-se a una de les tavernes vinícoles prop de Graz. Conegudes com Buschenschank, només poden servir productes elaborats per ells mateixos. Es tracta d’establiments rústics on els vins joves s’acompanyen de taules d’embotits, formatges, adobats i pans.. La ciutat també celebra la seva passió per la gastronomia en diversos esdeveniments, com el Food Festival, encarregat de reunir cuiners, cellerers i artesans de renom nacional i internacional. Durant la temporada de collita, que té lloc cada tardor, també és un bon moment per a visitar Graz.. Trüffelfestival, Festival de la Trufa / Graz Tourismus / Harry Schiffer. Quan el bon temps acompanya, Graz convida a gaudir dels seus parcs amb un bon pícnic a base de productes de mercat i una bona ampolla de vi. Des del Stadtpark fins a les vistes del Schlossberg, un pícnic pot convertir-se en un festí memorable.. Amb la seva excel·lència gastronòmica per bandera, aquesta encantadora ciutat convida a ser descoberta amb calma per a veure que la cuina és una manera d’entendre la vida.