La celiaquía es una enfermedad que impacta a individuos con una predisposición genética. En aquests casos, el gluten contigut en algunes farines provoca una resposta immunològica anòmala que perjudica la mucosa de l’intestí prim, provocant una absorció inadequada de nutrients.
La celiaquía es una enfermedad que impacta a individuos con una predisposición genética. En aquests casos, el gluten contigut en algunes farines provoca una resposta immunològica anòmala que perjudica la mucosa de l’intestí prim, provocant una absorció inadequada de nutrients.
La celiaquía es una enfermedad que impacta a individuos con una predisposición genética. En aquest context, el gluten que es troba en algunes farines provoca una reacció immune anòmala que danya la mucosa de l’intestí prim, la qual cosa resulta en una absorció inadequada de nutrients. Així ho explica la doctora Marta Tejedor, responsable del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Infanta Elena de Madrid i sòcia de la FEAD, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Celíac. «Afecta a 1 de cada 100 persones al nostre país i, a més de poder manifestar-se en qualsevol etapa de la vida, és crònica.» «Es pot afirmar que no és massa habitual si ens referim als casos diagnosticats, per aquesta raó se li anomena la malaltia de l’iceberg. El gluten es troba en cereals com el blat, l’ordi i la civada. Els símptomes que presenta són poc específics i molt variats.» Entre els més habituals es troben: Increased abdominal inflammation. Dolor en el área del abdomen. Retraso en el crecimiento (en niños).