La II Jornada bianual d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre ha omplert aquest dijous de coneixement, experiències i emoció l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita, que enguany ha aplegat vora 400 professionals sanitaris sota el lema “Cuidem amb arrels i futur”. Aquesta trobada, que se celebra en el marc del Dia Mundial de l’Atenció Primària, d’avui, 12 d’abril, s’ha consolidat com un espai clau per fer visible el treball que es fa des del territori, compartir bones pràctiques i impulsar la innovació en el primer nivell assistencial.
La trobada ha reivindicat que l’Atenció Primària Terres de l’Ebre és assistència de qualitat, però també molt més, i així ho ha mostrat en el vídeo emès al principi de l’acte.
El director gerent de l’Institut Català de la Salut, Josep Pomar, ha volgut fer valdre la celebració d’aquestes jornades i la implicació dels professionals ebrencs en la millora del sistema de salut. “Terres de l’Ebre no només té un gran talent, sinó una enorme vocació per fer créixer l’atenció primària. El fet que participin activament en iniciatives estratègiques com el projecte CSIR ens demostra que aquest territori té molt a aportar al conjunt del país. Tenen ganes, idees i empenta per transformar el sistema”, ha remarcat Pomar.
Tot seguit, ha pres la paraula Ester Gavaldà, gerent d’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre, que ha donat la benvinguda a les persones assistents amb un discurs ple d’agraïments i d’orgull per la gran participació i implicació dels equips. “Em fa molt feliç veure la sala tan plena, gent implicada, amb ganes de compartir i aprendre junts, units per l’objectiu comú de millorar la nostra tasca diària”, ha afirmat. Gavaldà ha fet valdre la funció central que té l’atenció primària dins el sistema de sanitari com primer nivell assistencial i la importància de la coordinació en la resta de nivells assistencials i ha agraït el suport del Departament de Salut, dels serveis territorials, del comitè organitzador i dels col·laboradors com la Fundació Dr. Ferran, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Tarragona i l’Ajuntament de la Ràpita.
Durant la jornada s’han presentat diversos projectes innovadors, molts dels quals nascuts al territori, però amb capacitat d’esdevenir referents en altres regions sanitàries de Catalunya. El programa ha inclòs una conferència inaugural a càrrec del doctor Josep Casajuana, expert del grup CAIROS, que ha ofert una visió crítica i inspiradora sobre la transformació del sistema de salut.
Posteriorment, s’han celebrat tres taules rodones on s’han exposat iniciatives com el projecte Metasleep, l’atenció integrada a Amposta, les transicions de pacients geriàtrics o l’abordatge de la salut emocional comunitària, passant pels darrers projectes d’intel·ligència artificial o realitat augmenta. També s’ha parlat de la incorporació de nous rols professionals, com els administratius assignats, i de l’enfortiment de figures com els RBEC, terapeutes, nutricionistes o llevadores.
La directora assistencial d’Atenció Primària i Comunitària de l’ICS, Elisabet Descals, ha destacat que “és un orgull poder compartir aquest espai amb tots els equips del territori, que són 100% ICS, i fer valdre tota la feina que s’hi fa, que és molta i molt bona”. També ha volgut remarcar que les ponències han evidenciat la transformació del model: “Des de l’impuls a noves figures professionals fins a una mirada clara cap a adaptar-nos millor a les necessitats de la ciutadania i cuidar els nostres professionals. Avui aquí es respira aquesta energia i ganes de transformar”.
Per la seva banda, Ferran Roche Campo, gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha subratllat la importància d’espais com aquest per escoltar els equips i avançar col·lectivament: “Jornades com aquesta ens ajuden a entendre de prop les inquietuds dels professionals, a estar a peu de carrer i a construir junts aquest futur que volem transformar. No podem quedar-nos aturats. Cal actuar, reformular i reorganitzar-nos per garantir la sostenibilitat del sistema”.
Igualment, el consistori rapitenc ha valorat molt positivament que el municipi hagi estat escollit com a seu d’aquesta jornada i ha agraït a l’ICS la confiança per acollir un esdeveniment que ha reafirmat el compromís del territori amb una salut pública de qualitat, arrelada i amb mirada de futur.
Premis TOP ICS 2025
L’entrega dels Premis TOP ICS 2024, a càrrec d’Anna Panisello, Montse Gisbert i Cristina Sanz, de l’equip directiu de la Gerència d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre, ha reconegut la tasca exemplar de diversos equips del territori en àmbits clau per al present i futur de l’atenció primària.
Prèviament, s’ha agraït especialment la col·laboració del Laboratori 3D de l’ICS Terres de l’Ebre, que ha elaborat els guardons. Aquest laboratori, pioner, produeix material quirúrgic personalitzat, com guies i biomodels, seguint l’estàndard de qualitat, i també imprimeix models per a simulació i docència. Es tracta d’un detall que simbolitza la lluita col·lectiva contra el càncer a través del Projecte Emma de l’ICS Terres de l’Ebre.
L’EAP Flix ha estat guardonat per la seva excel·lència en la identificació de pacients PCC/MACA en residències, mentre que l’EAP Terra Alta ha destacat per les seves activitats grupals comunitàries. La Línia Pediàtrica ha rebut el premi per liderar en plans de cures estandarditzats, i l’EAP de l’Aldea per la seva capacitat en la detecció en atenció domiciliària.
L’ASSIR Terres de l’Ebre ha estat reconegut pel millor contracte de gestió, i l’EAP Ulldecona-La Sénia per la seva tasca en longitudinalitat assistencial. També s’han premiat l’EAP Ametlla de Mar, per la millor valoració integral en atenció domiciliària; l’EAP Tortosa Oest, per la seva trajectòria de millora contínua; i l’EAP Tortosa Est, per la qualitat de la seva valoració integral a residències.
L’EAP Amposta ha estat distingit per l’avaluació qualitativa dels PIICs, mentre que l’EAP Deltebre ha estat reconegut com l’equip amb més infermeres amb prescripció infermera autònoma. L’EAP Móra la Nova – Móra d’Ebre ha rebut el guardó per la seva trajectòria en farmàcia, i finalment, l’EAP La Ràpita – Alcanar per la seva excel·lència en la detecció de patologies cròniques. Tots aquests reconeixements han servit per valorar l’esforç, la innovació i el compromís de la xarxa d’atenció primària ebrenca, que es consolida com un referent a escala nacional.
Finalment, el servei de farmàcia de l’ICS Terres de l’Ebre ha estat reconegut pel seu acompanyament i suport a la millora en l’ús racional dels medicaments i la qualitat de la prescripció farmacèutica.
La jornada ha conclòs amb una sensació de satisfacció i motivació compartida. Tant les autoritats com els participants han coincidit a fer un balanç molt positiu, destacant la qualitat dels projectes presentats i la força del treball en equip. En paraules d’Anna Panisello, adjunta assistencial de la Gerència d’Atenció Primària, “aquesta jornada ha estat una oportunitat per parar, reflexionar i reconnectar-nos com a col·lectiu. Si volem una primària forta i preparada per al futur, hem de continuar compartint, col·laborant i creient en la feina que fem. Avui ho hem tornat a demostrar: tenim talent, tenim idees, i sobretot, tenim equip”.
‘Cuidem amb arrels i futur’: 360 professionals es reuneixen a la II Jornada d’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre és un article de EbreDigital.cat.
La II Jornada bianual d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre ha omplert aquest dijous de coneixement, experiències i emoció l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita, que enguany ha aplegat vora 400 professionals sanitaris sota el lema “Cuidem amb arrels i futur”. Aquesta trobada, que se celebra en el marc del Dia Mundial de l’Atenció Primària, d’avui, 12 d’abril, s’ha consolidat com un espai clau per fer visible el treball que es fa des del territori, compartir bones pràctiques i impulsar la innovació en el primer nivell assistencial.. La trobada ha reivindicat que l’Atenció Primària Terres de l’Ebre és assistència de qualitat, però també molt més, i així ho ha mostrat en el vídeo emès al principi de l’acte.. El director gerent de l’Institut Català de la Salut, Josep Pomar, ha volgut fer valdre la celebració d’aquestes jornades i la implicació dels professionals ebrencs en la millora del sistema de salut. “Terres de l’Ebre no només té un gran talent, sinó una enorme vocació per fer créixer l’atenció primària. El fet que participin activament en iniciatives estratègiques com el projecte CSIR ens demostra que aquest territori té molt a aportar al conjunt del país. Tenen ganes, idees i empenta per transformar el sistema”, ha remarcat Pomar.. Tot seguit, ha pres la paraula Ester Gavaldà, gerent d’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre, que ha donat la benvinguda a les persones assistents amb un discurs ple d’agraïments i d’orgull per la gran participació i implicació dels equips. “Em fa molt feliç veure la sala tan plena, gent implicada, amb ganes de compartir i aprendre junts, units per l’objectiu comú de millorar la nostra tasca diària”, ha afirmat. Gavaldà ha fet valdre la funció central que té l’atenció primària dins el sistema de sanitari com primer nivell assistencial i la importància de la coordinació en la resta de nivells assistencials i ha agraït el suport del Departament de Salut, dels serveis territorials, del comitè organitzador i dels col·laboradors com la Fundació Dr. Ferran, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Tarragona i l’Ajuntament de la Ràpita.. Durant la jornada s’han presentat diversos projectes innovadors, molts dels quals nascuts al territori, però amb capacitat d’esdevenir referents en altres regions sanitàries de Catalunya. El programa ha inclòs una conferència inaugural a càrrec del doctor Josep Casajuana, expert del grup CAIROS, que ha ofert una visió crítica i inspiradora sobre la transformació del sistema de salut.. Posteriorment, s’han celebrat tres taules rodones on s’han exposat iniciatives com el projecte Metasleep, l’atenció integrada a Amposta, les transicions de pacients geriàtrics o l’abordatge de la salut emocional comunitària, passant pels darrers projectes d’intel·ligència artificial o realitat augmenta. També s’ha parlat de la incorporació de nous rols professionals, com els administratius assignats, i de l’enfortiment de figures com els RBEC, terapeutes, nutricionistes o llevadores.. La directora assistencial d’Atenció Primària i Comunitària de l’ICS, Elisabet Descals, ha destacat que “és un orgull poder compartir aquest espai amb tots els equips del territori, que són 100% ICS, i fer valdre tota la feina que s’hi fa, que és molta i molt bona”. També ha volgut remarcar que les ponències han evidenciat la transformació del model: “Des de l’impuls a noves figures professionals fins a una mirada clara cap a adaptar-nos millor a les necessitats de la ciutadania i cuidar els nostres professionals. Avui aquí es respira aquesta energia i ganes de transformar”.. Per la seva banda, Ferran Roche Campo, gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha subratllat la importància d’espais com aquest per escoltar els equips i avançar col·lectivament: “Jornades com aquesta ens ajuden a entendre de prop les inquietuds dels professionals, a estar a peu de carrer i a construir junts aquest futur que volem transformar. No podem quedar-nos aturats. Cal actuar, reformular i reorganitzar-nos per garantir la sostenibilitat del sistema”.. Igualment, el consistori rapitenc ha valorat molt positivament que el municipi hagi estat escollit com a seu d’aquesta jornada i ha agraït a l’ICS la confiança per acollir un esdeveniment que ha reafirmat el compromís del territori amb una salut pública de qualitat, arrelada i amb mirada de futur.. Premis TOP ICS 2025. L’entrega dels Premis TOP ICS 2024, a càrrec d’Anna Panisello, Montse Gisbert i Cristina Sanz, de l’equip directiu de la Gerència d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre, ha reconegut la tasca exemplar de diversos equips del territori en àmbits clau per al present i futur de l’atenció primària.. Prèviament, s’ha agraït especialment la col·laboració del Laboratori 3D de l’ICS Terres de l’Ebre, que ha elaborat els guardons. Aquest laboratori, pioner, produeix material quirúrgic personalitzat, com guies i biomodels, seguint l’estàndard de qualitat, i també imprimeix models per a simulació i docència. Es tracta d’un detall que simbolitza la lluita col·lectiva contra el càncer a través del Projecte Emma de l’ICS Terres de l’Ebre.. L’EAP Flix ha estat guardonat per la seva excel·lència en la identificació de pacients PCC/MACA en residències, mentre que l’EAP Terra Alta ha destacat per les seves activitats grupals comunitàries. La Línia Pediàtrica ha rebut el premi per liderar en plans de cures estandarditzats, i l’EAP de l’Aldea per la seva capacitat en la detecció en atenció domiciliària.. L’ASSIR Terres de l’Ebre ha estat reconegut pel millor contracte de gestió, i l’EAP Ulldecona-La Sénia per la seva tasca en longitudinalitat assistencial. També s’han premiat l’EAP Ametlla de Mar, per la millor valoració integral en atenció domiciliària; l’EAP Tortosa Oest, per la seva trajectòria de millora contínua; i l’EAP Tortosa Est, per la qualitat de la seva valoració integral a residències.. L’EAP Amposta ha estat distingit per l’avaluació qualitativa dels PIICs, mentre que l’EAP Deltebre ha estat reconegut com l’equip amb més infermeres amb prescripció infermera autònoma. L’EAP Móra la Nova – Móra d’Ebre ha rebut el guardó per la seva trajectòria en farmàcia, i finalment, l’EAP La Ràpita – Alcanar per la seva excel·lència en la detecció de patologies cròniques. Tots aquests reconeixements han servit per valorar l’esforç, la innovació i el compromís de la xarxa d’atenció primària ebrenca, que es consolida com un referent a escala nacional.. Finalment, el servei de farmàcia de l’ICS Terres de l’Ebre ha estat reconegut pel seu acompanyament i suport a la millora en l’ús racional dels medicaments i la qualitat de la prescripció farmacèutica.. La jornada ha conclòs amb una sensació de satisfacció i motivació compartida. Tant les autoritats com els participants han coincidit a fer un balanç molt positiu, destacant la qualitat dels projectes presentats i la força del treball en equip. En paraules d’Anna Panisello, adjunta assistencial de la Gerència d’Atenció Primària, “aquesta jornada ha estat una oportunitat per parar, reflexionar i reconnectar-nos com a col·lectiu. Si volem una primària forta i preparada per al futur, hem de continuar compartint, col·laborant i creient en la feina que fem. Avui ho hem tornat a demostrar: tenim talent, tenim idees, i sobretot, tenim equip”.. ‘Cuidem amb arrels i futur’: 360 professionals es reuneixen a la II Jornada d’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre és un article de EbreDigital.cat.
La II Jornada bianual d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre ha omplert aquest dijous de coneixement, experiències i emoció l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita, que enguany ha aplegat vora 400 professionals sanitaris sota el lema “Cuidem amb arrels i futur”. Aquesta trobada, que se celebra en el marc del Dia Mundial de l’Atenció […] ‘Cuidem amb arrels i futur’: 360 professionals es reuneixen a la II Jornada d’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre és un article de EbreDigital.cat.
Facebook Instagram WhatsApp Telegram YouTube. abr.Abella Rock 2025CategoriaFires i FestesPoblacióEl Perelló. Mostrar més esdeveniments