El dònut va “néixer” durant la Primera Guerra Mundial. En aquells anys, l’Exèrcit de Salvació, una organització caritativa coneguda pels seus esforços humanitaris, va presentar el dònut als soldats nord-americans desplegats a França, amb l’objectiu que la seva olor i sabor els proporcionessin un reconfortant gust de casa que ajudés a elevar la moral de les tropes.
El dònut va “néixer” durant la Primera Guerra Mundial. En aquells anys, l’Exèrcit de Salvació, una organització caritativa coneguda pels seus esforços humanitaris, va presentar el dònut als soldats nord-americans desplegats a França, amb l’objectiu que la seva olor i sabor els proporcionessin un reconfortant gust de casa que ajudés a elevar la moral de les tropes.
El dònut va “néixer” durant la Primera Guerra Mundial. En aquells anys, l’Exèrcit de Salvació, una organització caritativa coneguda pels seus esforços humanitaris, va presentar el dònut als soldats nord-americans desplegats a França, amb l’objectiu que la seva olor i sabor els proporcionessin un reconfortant gust de casa que ajudés a elevar la moral de les tropes.. Aquelles voluntàries van passar a ser conegudes com les “Donut Lassies” de l’Exèrcit de Salvació, i fregien i distribuïen dònuts al front.. Aquest dolç tan popular arreu del món es remunta al segle XVI als Països Baixos, amb el nom original de olykoek. Un segle després, es va començar a conèixer com a doughnuts, i avui és considerat el brioix industrial per excel·lència als Estats Units i pràcticament al món sencer.. A Espanya hi va arribar el 1962, amb el registre oficial de la coneguda marca Donuts. Des d’aleshores, són presents a qualsevol supermercat i a moltes llars.. Originalment, era una rosquilla artesana i probablement saludable, però avui està molt més a prop de la brioixeria industrial. Aquesta té mala fama, sobretot si es relaciona amb la salut.. Segons dades de l’Associació Espanyola de la Indústria de la Panificació (ASEMAC), la producció el 2018 va ser de 178.000 tones, el doble que dues dècades enrere.. Paral·lelament, segons l’Observatori de la Nutrició i l’Estudi de l’Obesitat (2020):. El 55,8% dels majors de 18 anys té excés de pes.. El 18,7% pateix obesitat.. El 37,1%, sobrepès.. El clàssic dònut glassejat conté:. Farina de blat. Aigua. Greix vegetal (palma). Trehalosa. Sucre. Llevat. Xarop de glucosa i fructosa. Ou líquid. Sal. Farina de soja. Emulgents. Dextrosa. Gluten de blat. Llet desnatada en pols. Midó de patata i de blat. Estabilitzants. Aromes. Conservadors. Corrector d’acidesa. Maltodextrina de blat. Agent de tractament de la farina. Valors per 100g (aprox. 2 dònuts):. 409 kcal. 22 g de greixos (la meitat saturats). 46 g d’hidrats de carboni (21 g de sucres). 2,1 g de fibra. 5,8 g de proteïnes. 0,4 g de sal. Segons el doctor Francisco José Sánchez Muñiz, catedràtic de Nutrició i professor emèrit de la UCM:. “No hi ha aliments bons ni dolents. Depèn de la quantitat. Dos o tres dònuts per setmana són quantitats significatives.”. I afegeix:. “L’important és el conjunt de la dieta. Cap aliment hauria d’aportar més del 10% de l’energia total del dia. I un dònut pot aportar fins al 20% en nens de 6 a 9 anys.”. Aportació elevada de greixos saturats.. Baix contingut en fibra.. Risc de dependència del sucre per l’estimulació de la dopamina, la “hormona de la felicitat”.. Possibles problemes amb el colesterol i la resistència a la insulina.. “El millor és menjar-ne un cop per setmana, com a molt dos. I preferiblement al matí, mai abans d’anar a dormir: com a mínim 4 hores abans.”. També destaca que l’activitat física i els factors genètics poden influir en com afecta aquest aliment a cada persona.. Sí. Segons el catedràtic:. “La clau és substituir l’oli de palma per oli d’oliva o oli de gira-sol alt oleic. Això redueix els greixos saturats, que tenen efectes negatius sobre la salut.”. També es poden eliminar estabilitzants i conservants que són habituals en la producció industrial però no necessaris a casa.. Per cremar les 200 kcal d’un sol dònut, un nen de 40 quilos hauria de jugar a futbol o anar en bici durant 50 minuts seguits.