La fira grecoromana Triumvirat Mediterrani de l’Escala torna aquest cap de setmana, 10 i 11 de maig, i ho fa celebrant la seva 29a edició, quasi fregant les tres dècades i amb una quarantena d’activitats i propostes a peu de carrer, majoritàriament gratuïtes. Tanmateix, aprofitant que Catalunya és regió mundial de la gastronomia, el programa inclou dues apostes singulars i de pagament que giren entorn la cuina i el vi, tot tenint present «la qualitat i el rigor històric», com assenyala la tècnica de Turisme de l’Ajuntament de l’Escala, Carme Formatjé. La primera, dissabte, d’11 a 1 del migdia, és un tast de vins itinerant, a peu, des de la porta de la muralla de Sant Martí d’Empúries fins al mirador de les coves, de la mà d’una historiadora i arqueòloga que desvelarà els secrets de la symposia i les bacanals. La segona, diumenge, les 11 del matí, a l’Alfolí de la Sal, és l’estrella del cartell: un tast històric i conferència de vins experimentals, elaborats segons tècniques documentades de l’època grega i romana, amb l’arqueòloga i sommelier Romina Ribera i la sommelier Marta Cortizas, qui acaba d’alçar-se amb el títol del 30è campionat d’Espanya de Sommeliers. Ambdues activitats, que requereixen reserva prèvia i condueix l’empresa local Glops d’història, són l’aposta per obrir el Triumvirat a públics més concrets.
La fira grecoromana Triumvirat Mediterrani de l’Escala torna aquest cap de setmana, 10 i 11 de maig, i ho fa celebrant la seva 29a edició, quasi fregant les tres dècades i amb una quarantena d’activitats i propostes a peu de carrer, majoritàriament gratuïtes. Tanmateix, aprofitant que Catalunya és regió mundial de la gastronomia, el programa inclou dues apostes singulars i de pagament que giren entorn la cuina i el vi, tot tenint present «la qualitat i el rigor històric», com assenyala la tècnica de Turisme de l’Ajuntament de l’Escala, Carme Formatjé. La primera, dissabte, d’11 a 1 del migdia, és un tast de vins itinerant, a peu, des de la porta de la muralla de Sant Martí d’Empúries fins al mirador de les coves, de la mà d’una historiadora i arqueòloga que desvelarà els secrets de la symposia i les bacanals. La segona, diumenge, les 11 del matí, a l’Alfolí de la Sal, és l’estrella del cartell: un tast històric i conferència de vins experimentals, elaborats segons tècniques documentades de l’època grega i romana, amb l’arqueòloga i sommelier Romina Ribera i la sommelier Marta Cortizas, qui acaba d’alçar-se amb el títol del 30è campionat d’Espanya de Sommeliers. Ambdues activitats, que requereixen reserva prèvia i condueix l’empresa local Glops d’història, són l’aposta per obrir el Triumvirat a públics més concrets.
La fira grecoromana Triumvirat Mediterrani de l’Escala torna aquest cap de setmana, 10 i 11 de maig, i ho fa celebrant la seva 29a edició, quasi fregant les tres dècades i amb una quarantena d’activitats i propostes a peu de carrer, majoritàriament gratuïtes. Tanmateix, aprofitant que Catalunya és regió mundial de la gastronomia, el programa inclou dues apostes singulars i de pagament que giren entorn la cuina i el vi, tot tenint present «la qualitat i el rigor històric», com assenyala la tècnica de Turisme de l’Ajuntament de l’Escala, Carme Formatjé. La primera, dissabte, d’11 a 1 del migdia, és un tast de vins itinerant, a peu, des de la porta de la muralla de Sant Martí d’Empúries fins al mirador de les coves, de la mà d’una historiadora i arqueòloga que desvelarà els secrets de la symposia i les bacanals. La segona, diumenge, les 11 del matí, a l’Alfolí de la Sal, és l’estrella del cartell: un tast històric i conferència de vins experimentals, elaborats segons tècniques documentades de l’època grega i romana, amb l’arqueòloga i sommelier Romina Ribera i la sommelier Marta Cortizas, qui acaba d’alçar-se amb el títol del 30è campionat d’Espanya de Sommeliers. Ambdues activitats, que requereixen reserva prèvia i condueix l’empresa local Glops d’història, són l’aposta per obrir el Triumvirat a públics més concrets.. La sommelier Marta Cortizas, campiona d’Espanya. / @marthatarta. Aquestes propostes d’aforament més limitat no resten, però, que es mantinguin les activitats més multitudinàries. Per una banda, un dels punts de màxima atracció continua sent la Riba i la Platja on s’instal·la, un any més, el mercat d’artesania i de productes naturals. Tal com explica Carme Formatjé, des de l’Escala tenen molta cura que tot el que el públic trobi sigui «producte de territori, Km 0, artesà, vinculat al màxim amb l’època que es representa» tot i que, en certs aspectes, admeten certes concessions inevitables. El mercat sempre ha tingut, dins el Triumvirat, un poder d’atracció molt poderós, però els organitzadors assenyalen que és «una activitat més, no la principal, que representa un aspecte més de la vida quotidiana d’aquell temps, el comerç a l’antiguitat».. Un altre dels punts forts del programa són les lluites de gladiadors, que es faran diumenge a la una del migdia a la Platja, i, tant dissabte com diumenge i en el mateix escenari, el desplegament del campament militar amb la Legió V de Blanes que inclouran explicacions de medicina romana, un espectacle militar i explicació sobre els equipaments. Ho completaran diumenge amb una desfilada.. Una lluita de gladiadors. / Ajuntament de l’Escala. Un altre dels grans al·licients d’aquesta edició serà la recuperació de l’espectacle de foc de la mà d’uns vells coneguts, la companyia Excalibur, dissabte a dos quarts de deu del vespre. Per escalfar l’ambient, just abans d’aquesta proposta, l’organització té previst oferir tastets de cuina grecoromana marinera que serviran «per vincular el passat històric mariner de l’Escala amb el context del Triumvirat». Això ajudarà que entenguin que el peix ja es consumia a l’antiguitat, que es tracta d’un producte de proximitat, a l’abast i econòmic. «Que es vegi que l’Escala és un indret gastronòmic de cuina del peix», puntualitza Formatjé.. Espectacle de foc. / Robert Carmona. El Triumvirat Mediterrani és una proposta que atrau tant públic nacional com internacional, però aquell que més interessa a l’organització és el familiar. Per aquest motiu, dins el cartell no faltaran activitats per als infants, algunes de les quals conduiran l’empresa local Emporarum, responsables del Camp de les aromes. Entre aquestes propostes, destaca un taller infantil de les herbes a la cuina i un altre més familiar per donar a conèixer les herbes aromàtiques del territori que ja existien a l’antiguitat. Ambdós es faran tant dissabte com diumenge, matí i tarda. Tampoc faltarà una gimcana pels racons d’Empòrion per descobrir la ciutat grega d’Empúries. I és que les ruïnes és l’escenari principal del Triumvirat el dissabte al matí, tot i que a la tarda també manté activitat com les demostracions de les tècniques militars dels hoplites, antics soldats grecs, a càrrec del grup de recreació històrica Athena Promakhos, a l’àgora de la ciutat grega, de dos quarts de quatre de la tarda a les sis. A més, hi haurà un racó de jocs romans als jardins del museu i un taller de policromia romana, al mateix espai.. El Triumvirat ofereix múltiples propostes familiars. / Basili Gironès. La tècnica de Turisme, Carme Formatjé, reconeix que cada any cerquen «aquell punt de creativitat o alguna vinculació» per establir vincles que, en aquesta ocasió és la gastronomia. A banda de les propostes ja esmentades, que han d’encaixar amb els pressupostos dels quals es disposen, que no són molt alts, també destaca el taller que oferirà Kuanum per donar a conèixer el dolç llegat de l’antiguitat, concretament, el defructum i les seves diferents variants. Ho farà als jardins d’Empúries, de dos quarts de quatre a les sis de la tarda. A la mateixa hora, la colla gegantera local Empòrion farà una cercavila per l’àgora de la ciutat grega.. Una desfilada de soldats romans pel centre de l’Escala. / Robert Carmona. Cal dir que juntament amb la festa de la Sal i la festa de l’Anxova, la fira grecoromana Triumvirat Mediterrani és una de les festes «identitàries» que té en el calendari l’Escala. Un dels objectius de l’Ajuntament ara, introduint activitats més singulars i històriques, és atraure una altra classe de públic, l’anomenat «segment silver», és a dir, visitants de mitjana edat, de quaranta anys en endavant, «que tenen un interès per la cultura i la gastronomia», així com un poder adquisitiu que els permet viatjar i gastar. És aquesta mena de visitant el que realment ajuda a desestacionalitzar el turisme. Allò que els atrau, destaca la tècnica, són «aquestes experiències diferenciadores i úniques perquè els aporten un valor afegit».