El model de concertació sanitària a Catalunya es troba en una situació difícil: la majoria dels contractes han expirat legalment, i tots estaran obsolets abans de finalitzar el 2025.
El model de concertació sanitària a Catalunya es troba en una situació difícil: la majoria dels contractes han expirat legalment, i tots estaran obsolets abans de finalitzar el 2025.
El model de concertació sanitària a Catalunya està en una situació complicada, ja que la majoria dels contractes han caducat legalment i tots expiraran abans de finals de 2025. Així ho indica un recent informe de la CUP, que adverteix que tots els 55 concerts sanitaris firmats per la Generalitat amb organitzacions externes, incloent fundacions, empreses i ordres religioses, caducaran abans del 31 de desembre de 2025. A més, destaca que la majoria ja han expirit el 31 de desembre de 2021, però continuen operant de forma irregular. En les comarques de Girona, tots els hospitals comarcals, excepte el d’Olot, tenen el seu permís caducat des del 2021; l’hospital comarcal de la Garrotxa ha estat caducat des de l’any passat. Els hospitals implicats inclouen el de Campdevànol, Palamós, Figueres, Blanes, Calella, Santa Caterina i l’Institut Català d’Oncologia de Girona. L’hospital de la Cerdanya és una institució pública gestionada de manera conjunta pel Servei Català de la Salut i una organització francesa, atès que es tracta d’un centre sanitari que opera a ambdós costats de la frontera. La data de caducitat està fixada pel 18 de setembre d’aquest any. Els concerts són el mecanisme contractual que empra el CatSalut per treballar conjuntament amb hospitals que formen part del sistema de salut pública de Catalunya (SISCAT). El seu cost anual excedeix els 3.300 milions d’euros, amb un valor total aproximat de 59.000 milions durant tot el període. L’informe fa referència a la Llei de contractes del sector públic, aprovada el 2017, que elimina la possibilitat de realitzar contractes de gestió de serveis públics mitjançant concerts, conforme a les directives europees establertes des del 2014. La CUP ha analitzat una cinquantena de concerts sanitaris que es van signar mitjançant contractes de gestió de serveis públics a través d’adjudicació directa i sense publicitat; però, amb la nova legislació, aquesta opció ha quedat eliminada. Per aquest motiu, la CUP ha presentat la situació a Antifrau, que ha admès a tràmit la seva queixa. A més, el Departament de Salut està a l’espera de l’aprovació d’un projecte de llei que establirà el marc regulador per a la gestió concertada dels serveis sanitaris, que no serà contractual. Així defensen que els concerts actuals romanguin vàlids fins que la nova llei entri en vigor, la qual s’haurà d’adaptar a la normativa europea. La regulació del nou model de sanitat concertada començarà aquest any. D’acord amb l’informe de la CUP, al voltant de trenta entitats socials, sindicats i grups professionals demanden una reforma significativa del sistema.