Vinaròs i Benicarló, amb 30.000 habitants, més Peníscola, són un rotund referent poblacional i econòmic de la comarca del Baix Maestrat. La realitat que recullen els Premis PERIFÈRIC és però, sortosament, molt plural, i municipis com Alcala de Xivert, Càlig, Trangiuera o Rossell tamb aporten actius de pes, com es podrà comprovar en aquest nou reportatge que serveix per visualitzar els trenta candidats de la comarca, i per votar-los de forma popular gràcies a l’enquesta que inclou cadascun de les sis categories dels premis. El Baix Maestar té molt a dir no només en els sis premis comarcals que atorgarà, sinó també en els premis regionals que s’atorgaran el 10 d’abril a Amposta.
Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC del Baix Maestrat:
1. JAVIER FERRER, alcalde de Traiguera
2. MERCÈ GISBERT, catedràtica, investigadora i professora universitària de la URV. Especialista en Pedagogia i TIC
3. XAVIER FORCADELL, Directiu públic, professor de Dret Administratiu a la URV, advocat i secretari municipal.
4. JOSEFA GONDOMAR, Presidenta CAIXA RURAL DE VINARÒS
5. JULIÀ GUIMERÀ, economista
6. VANESSA TRONCHO, especialista en Negocis i Inversió T-Valey
7. JULI VIDAL, periodista, exdirector de Ràdio Nueva
8. EMILI FONOLLOSA, periodista, director de Vinaròs News
9. FRANCESC PUIG, periodista
Millor PROJECTE EMPRESARIAL
BENIHORT. Una cooperativa modèlica que després de 80 anys es renova i rellança amb recera i venda on line
BENICARLÓ. Benihort va néixer, fa més de 78 anys, d’un petit magatzem de Subministraments en el centre de la població de Benicarló. “Des de 1946, amb gairebé 80 anys d’experiència, a través de diferents generacions, hem contribuït al fet que la nostra cooperativa sigui, avui dia, una empresa de confiança i un referent en el món del cooperativisme de la Comunitat Valenciana.
Les nostres terres, més de 2300 ha, se situen en un enclavament privilegiat per al cultiu de fruites i hortalisses de gran qualitat com és el nord de Castelló (comarca del Baix Maestrat).”
GRUP GIL COMES. Líder mundial en producció i comercialització d’anxoves, amb seus a Vinaròs, Marroc i Perú
VINARÒS. La il·lusió per aconseguir fer un somni realitat és el motor per a construir-lo. En 1969 en el port pesquer de Vinaròs la captura de l’anxova era una de les seves principals riqueses. És quan la família Gil Comes, molt coneguda en el comerç del peix fresc, vam tenir la idea d’elaborar la seva conserva en salaó, des del mateix lloc, per a així donar més valor afegit a aquesta riquesa i comercialitzar-la per a tota Espanya.
FORES GROUP. Amb fusta de llar
SANT JORDI. Des dels seus inicis, i durant més de vint-i-cinc anys, la seva dedicació principal va ser la fabricació i venda de mobiliari de qualitat amb un disseny tradicional. Després d’una llarga experiència en aquest camp, a la fi dels anys 90, va decidir focalitzar-se en la fabricació d’una mena de moble nou que atengués la demanda d’un mercat incipient que desitjava disseny, rapidesa de muntatge i preu al mateix temps. Amb aquesta visió de futur es consolidava una de les actuals empreses europees de referència en el sector del moble kit.
VARADERO VINARÒS. Reparació d’embarcacions
VINARÒS. Varadero Vinaròs, des de 1980 dedicats a la reparació, manteniment i desballestament de tot tipus d’embarcacions (fusta, fibra, metalls…). Els seus inicis van ser en la zona d’entrada del moll de ponent, es treballava amb un carro sobre vies mogut per una maquineta de cable. En 2011, amb l’ampliació del port de Vinaròs, ens traslladem a les noves instal·lacions a l’esplanada de l’espigó del Moll de ponent, ocupant avui dia una superfície total de 19.112 m².
DAVIMA. Lloguer de vehicles
VINARÒS. Som una empresa familiar, fundada en 1995 amb l’afany de donar el millor servei de lloguer cada dia. La nostra passió per l’excel·lència i l’atenció personalitzada ens ha permès créixer fidelizando als nostres clients al llarg dels anys.
L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” del Baix Maestrat?
Millor PRODUCTE
CARXOFA DE BENICARLÓ. La millor carxofa del món?
BENICARLÓ. DO. Carxofa de Benicarló. Una iniciativa que mereix un reconeixement per fer de la Cartxofa de Benicarló un referent de qualitat a nivell nacional.La Carxofa de Benicarló és una carxofa amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) cultivada a la comarca del Baix Maestrat, especialment reconeguda pels seus capítols verds, compactes i de forma ovalada. La varietat principal, Blanca de Tudela, s’adapta bé a diferents tipus de sòl, cosa que permet una producció durant tota la tardor i l’hivern. Aquesta carxofa destaca tant per les seves propietats nutritives, com ara l’alt contingut en inulina, com per la seva versatilitat culinària.
LLAGOSTÍ DE VINARÒS. Un referent culinari també candidat a millor del món
VINARÒS. A la costa de Vinaròs existeixen abundants i rics caladors que ofereixen gran varietat de peix i marisc. El peix d’aquest litoral és capturat per la flota artesanal amb mètodes respectuosos que garanteixen l’equilibri ecològic de les nostres preuades reserves pesqueres. Gràcies a l’esforç dels pescadors, el producte arriba al mercat cada dia en unes condicions òptimes de frescor i qualitat.
TOMATA DE PENJAR. Tradició i sabor
ALCALÀ DE XIVERT. La Tomata de Penjar d’Alcalà de Xivert és ideal per a consumir crua i també cuinada. El seu ús més conegut i tradicional és untada crua sobre el pa i acompanyada d’un poc d’oli d’oliva i sal, es tracta del famós pa amb tomata També sol menjar-se en amanides i és molt apropiada per a fer salses per la seua abundància de polpa i d’aigua. Torrada és un exquisit acompanyament de carns, peixos o verdures que aporta valor afegit als plats i sofregida és un condiment excel·lent per als guisats, de entre els quals la paella potser el més habitual quant a l’ús d’aquesta tomata.
FARINOSES. Dolça tradició
CÀLIG. Cada Pasqua als forns de Càlig (Baix Maestrat) pasten una dolça tradició, una coca anomenada “farinosa”, que es prepara amb estima seguint una recepta tradicional amb un segle d’antiguitat. Primer es prepara la massa mare, com s’ha fet a les cases del poble tota la vida i com encara ho fan en alguna. S’ha de deixar pujar moltes hores perquè fermente bé i, després, ja se li dona forma. S’estira la massa i, més tard, es posa el farcit.
SALAONS (ANXOVES). Seitons i anxoves en conserva
VINARÒS. Històricament, el de Vinaròs ha estat un dels ports espanyols amb major nombre de captures de peix blau, especialment de seitons i sardines. Per això, la ciutat alberga una llarga tradició d’indústries conserveres que perduren en l’actualitat. Els seitons i/o anxoves en conserva són uns dels productes més consumits al nostre país i quin lloc millor que Vinaròs per tastar-los.
L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” del Baix Maestrat?
Millor Proposta SOCIOCULTURAL
FIRA ROMANA THIAR JULIA. La Festa Romana de Traiguera a l’octubre
TRAIGUERA. Atenent els seus avantpassats romans, molt vinculats a la Via Augusta com a principal via de comunicació i transport de la Mediterrània, Traiguera el primer cap de setmana d’octubre es cita amb els orígens, transportant als seus veïns i visitants en un viatge en el temps de més de 2.000 anys.
AMICS DE VINARÒS. Cultura vinarossenca
VINARÒS. L’Associació Cultural Amics de Vinaròs és una entitat que té com a objectius estudiar, conservar i donar a conèixer la història, les arts, la llengua, l’ús d’aquesta, les tradicions i, en general, tot allò que pugui promoure l’estima per la terra vinarossenca i estimular el seu progrés en tots els àmbits.
ATENEU DEL MAESTRAT. Inclusió i autonomía personal
BENICARLÓ. Ateneu Maestrat som una associació sense ànim de lucre, formada per persones afectades per un dany cerebral adquirit o altres patologies afins i també familiars i amigues.
ONADA EDICIONS. Compromís amb la literatura catalana.
BENICARLÓ. Onada Edicions som una editorial arrelada a les comarques del Maestrat, els Ports i les Terres de l’Ebre Les nostres propostes passen per aprofundir en el coneixement dels nostres pobles, els nostres costums i tradicions i la nostra gent; així com dotar-los d’un projecte cultural que els represente i els promocione arreu del territori catalanoparlant i a escala internacional. A més a més, tenim un compromís amb la literatura en català, amb la qual cosa també publiquem obres narratives, poètiques, teatrals, assagístiques… dels nostres millors escriptors i escriptores.
L’ESTEL DEL COLLET. La història de Jesus a Benicarló
BENICARLÓ. Estel del Collet situa el naixement del Nen Jesús en un humil habitatge del terme municipal de Benicarló, la sénia de Pau. L’Associació Cultural L’estel del Collet va néixer l’any 1998 a conseqüència de l’edició per l’Associació Cultural Alambor del llibre nadalenc L’estel del Collet, escrit pel benicarlando Jaume Rolíndez Fonollosa i perquè un bon nombre de persones van creure en la possibilitat de representar la seua història, ací a Benicarló, cada any, pels dies de Nadal.
L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu la Millor proposta SOCIOCULTURAL del Baix Maestrat?
Millor Projecte MEDIAMBIENTAL
BIONORD. L’empresa encarregada dels residus
CERVERA DE MAESTRE. Bionord és un projecte integrat de gestió i tractament de residus municipals les poblacions del nord de Castelló. més de 133.00 habitants. El centre del projecte és el complex de valorització de residus sòlids urbans situat a Cervera del Maestre.
Les infraestructures compleixen les especificacions de les Directives Europees, el Pla Estatal Marc de Residus i del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i disposa d’una de les plantes de tractament mecànic biològic amb una de les tecnologies més avançades i model de referència a Europa. Disposa d’una planta de tractament de RSU sense olors, sense emissions i sense impacte ambiental.”
OFFSET TRAIL Cooperativa. Compensant el passat per a compensar el futur
ALCALÀ DE XIVERT. OFFSET TRAIL som una cooperativa valenciana formada per 3 socis trabajdores, professionals en diversos àmbits del sector forestal i mediambiental, orientada a projectes d’enginyeria i consultoria basats en el desenvolupament sostenible. Treballem també en l’àmbit de l’educació ambiental i l’economia social i solidària.
RECICLATGES BAIX MAESTRAT. Procès integral de reciclatge
CALIG. RECICLATGES BAIX MAESTRAT S.L de Càlig. Dedicada a la recollida de residus perillosos. Gestió de la recollida, emmagatzematge, transport i reciclat de residus i altres formes de valorització. Utilització ordenada dels recursos garantint l’aprofitament sostenible de les espècies i els ecosistemes.
PARC NATURAL TINENÇA DE BENIFAÇÀ. Primeres jornades per estudiar els rapinyaires
TINENÇA DE BENIFAÇÀ. La Comunitat Valenciana té 22 parcs naturals i tots estan en territori castellonenc, ja que és la segona província més muntanyosa. Aquesta tardor el parc natural de la Tinença de Benifassà ha organitzat les primeres Jornades de Divulgació Científica, “”Les ales de la Tinença””, centrades en el debat i l’intercanvi d’informació sobre els grans aus rapinyaires que l’habiten. El Parc Natural de la Tinença de Benifassà abraça unes 5.000 ha, i afecta quasi 26.000 ha amb el seu Pla d’ordenació de recursos naturals.
SERRA D’IRTA. El prac natural de Peníscola
PENÍSCOLA. El Parc Natural de la Serra d’Irta es troba a la comarca del Baix Maestrat a l’extrem nord de la província de Castelló. Situat entre les localitats de Peníscola, Santa Magdalena de Polpís, Alcalà de Xivert i Alcossebre ocupa una extensió com a espai protegit de 7.743ha.
L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” del Baix Maestrat?
Millor TALENT EMPRENEDOR
MANUEL VIÑALS ALLEPUZ. Del crack de 2008, a l’èxit reeixit com a moblista de referència
CASTELL DE CABRES. La innovació en l’àmbit dels embalatges a Espanya i allèn de les seves fronteres resumeix el projecte empresarial d’un emprenedor que sap de la necessitat de diversificar i renovar-se per a fer sostenible el seu negoci. Creat i dirigit a mig fer amb el seu germà Nicolás, tots dos exemplifiquen a l’empresari de raça, que no es desanima davant la crisi i que creï a produir riquesa per a la societat i a vetllar per l’equip humà, autèntic motor de l’entitat.
MIQUEL ÀNGEL PRADILLA CARDONA. Un savi nascut a Rossell, referent del català
ROSSELL. Pare d’Onada Edicions. Catedràtic de Sociolingüística Catalana de la URV. Al 2024 ha publicat Normativitat, (re)estandardització i glotopolítica.Des del 2005 és membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya. Des de 2009 és director de la Xarxa Cruscat de l’Institut d’Estudis Catalans, organisme des del qual ha coordinat els informes anuals sobre l’estat de la llengua catalana (2009-2015). Entre 2019 i 2022 va presidir la Societat Catalana Sociolingüística.
SONIA FIGUEREDO. El turisme de masses vol números
VINARÒS. Sonia Figueredo Jovaní és nadiva de Vinaròs, nascuda l’any 1993. Ha cursat la carrera d’International Business & Marketing a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, a més d’un Màster of Business Administration in International Management a la facultat d’empresarials ICEX-CECO de Madrid. Ha treballat a l’ambaixada espanyola a la República Dominicana, a més de ser consultora per a l’Instituto Dominicano de Desarrollo Integral.
DANIEL TAUS. Artífex de Pobill Ecològics
BAIX MAESTRAT. David Taus, artífex d’aquest projecte, va nàixer a Càlig, tot i que ara viu amb la seua família a Traiguera. Us contem la seua història per conèixer com va crear-se des de l’arrel el projecte de Pobill Ecològics.
Familia CANALETA. Del Maestrat al plat, la millor carn
VINARÒS. Nova marca i nou projecte empresarial de comercialització online de productes càrnics. Carn del Baix Maestrat i els Ports, amb ramaderia pròpia: bou, corder, porc, pollastre, conill i elaborats.
L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Baix Maestrat?
Millor ILERCAVÓ PEL MÓN
PILAR NOS MATEU. De Vinaròs a València per ser metge i investigadora
VINARÒS. Vinaròs, 1962. Metgessa adjunta de l’Hospital La Fe de València. Va fer el MIR en la Ressidència La Fe, on després exerceix com a tal. Especialista en aparell digestiu, investiga i escriu en revistes especialitzades sobre el Crohn, o enfermetat dels budells. Es coautora en la revista especialitzada Jano de diversos estudis (1994 – 2001). Coordinadora de la Wep de l’Associació d’àmbit nacional del grup espanyol de treball “Enfermedad inflamatòria intestinal de Crohn y colitis ulcerosa (GETECCU)”. Mª Pilar és autora del llibre “Medicamentos en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal” i coautora entre diversos investigadors de “Tratamiento de las enfermedades gastroenterológicas”.
TIAN GOMBAU. Sabates noves, i més teatre d’objectes
VINARÒS. Teatre d’objectes que ens transporta a la infantesa amb grans dosis d’afecte i tendresa. El nuc a la gola es inevitable. (Alicia Coscollano i Massip, La Calamanda). l seu repertori s’emmarca dins del teatre visual i d’objectes, amb un llenguatge poètic i didàctic que, a la vegada, transmet emocions i missatges de tolerància i humanitat. De la ma de Tian Gombau i el seu nucli de col·laboradors, una pedra, un quadre, un tros de fusta, una capsa de sabates o una il·lustració son font d’inspiració d’una narració on els objectes i les imatges comuniquen més enllà de la seua forma real.”
AGUSTÍ CHALER PABLO. El viatger permanent
VINARÒS. AGUSTIN CHALER PABLO, vinarossenc. Un dels espanyols que mes països del món ha visitat. Els que li queden per veure es poden comptar amb els dits de les mans. Arquitecte de professió, a la que es va dedicar uns anys, actualment és un reconegut “traveller” . Viatger incansable està a Vinaròs per poc temps i aviat marxa a Brasil, la seua segona casa, i d´allí…
JAVIER LUNA. Trenta anys vivint a Tòquio i pensant sempre en al terreta
BENICARLÓ. Javier Luna és un professional del màrqueting i la direcció d’empreses, originari de Benicarló, que ha desenvolupat la seva carrera acadèmica i professional a Tòquio, Japó, on fa 30 anys que té instal.lada la seua residència. A les seues xarxes socials explica que va estudiar Màrqueting a la Universitat Keio (慶應義塾大学) i Negocis Internacionals a la Universitat Sophia
JAUME ANGUERA PROS. Professor Ramón Llull
VINARÒS. Professor de la Universitat Ramón Llull i fundador de l’empresa IGNION, empresa global de solucions innovadores d’antenes IoT, Premiada pel programa “acelerator” del Consell Europeu d’Innovació de la Comissió Europea per la seva innovació empresarial. La victòria s’atorga al primer component miniaturitzat d’antena multi-protocol tipus xip adaptat a les aplicacions d’Internet de les coses (IoT)
L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN” del Baix Maestrat?
Més informació: Premis PERIFÈRIC (1). El Matarranya, en procés de transformació
Més informació: Premis PERIFÈRIC (2). Terra Alta: rural, industrial, festivalera, i tot regat amb vi
Més informació: Premis PERIFÈRIC (3). Els Ports, la comarca més propera a Ilercavònia?
Més informació: Premis PERIFÈRIC (4). Ribera d’Ebre: comarca de contrastos i originalitat
Premis PERIFÈRIC (5). Baix Maestrat, la comarca on la costa decanta la balança és un article de EbreDigital.cat.
Vinaròs i Benicarló, amb 30.000 habitants, més Peníscola, són un rotund referent poblacional i econòmic de la comarca del Baix Maestrat. La realitat que recullen els Premis PERIFÈRIC és però, sortosament, molt plural, i municipis com Alcala de Xivert, Càlig, Trangiuera o Rossell tamb aporten actius de pes, com es podrà comprovar en aquest nou reportatge que serveix per visualitzar els trenta candidats de la comarca, i per votar-los de forma popular gràcies a l’enquesta que inclou cadascun de les sis categories dels premis. El Baix Maestar té molt a dir no només en els sis premis comarcals que atorgarà, sinó també en els premis regionals que s’atorgaran el 10 d’abril a Amposta.. Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC del Baix Maestrat:. 1. JAVIER FERRER, alcalde de Traiguera. 2. MERCÈ GISBERT, catedràtica, investigadora i professora universitària de la URV. Especialista en Pedagogia i TIC. 3. XAVIER FORCADELL, Directiu públic, professor de Dret Administratiu a la URV, advocat i secretari municipal.. 4. JOSEFA GONDOMAR, Presidenta CAIXA RURAL DE VINARÒS. 5. JULIÀ GUIMERÀ, economista. 6. VANESSA TRONCHO, especialista en Negocis i Inversió T-Valey. 7. JULI VIDAL, periodista, exdirector de Ràdio Nueva. 8. EMILI FONOLLOSA, periodista, director de Vinaròs News. 9. FRANCESC PUIG, periodista. Millor PROJECTE EMPRESARIAL. BENIHORT. Una cooperativa modèlica que després de 80 anys es renova i rellança amb recera i venda on line. BENICARLÓ. Benihort va néixer, fa més de 78 anys, d’un petit magatzem de Subministraments en el centre de la població de Benicarló. “Des de 1946, amb gairebé 80 anys d’experiència, a través de diferents generacions, hem contribuït al fet que la nostra cooperativa sigui, avui dia, una empresa de confiança i un referent en el món del cooperativisme de la Comunitat Valenciana.. Les nostres terres, més de 2300 ha, se situen en un enclavament privilegiat per al cultiu de fruites i hortalisses de gran qualitat com és el nord de Castelló (comarca del Baix Maestrat).”. GRUP GIL COMES. Líder mundial en producció i comercialització d’anxoves, amb seus a Vinaròs, Marroc i Perú. VINARÒS. La il·lusió per aconseguir fer un somni realitat és el motor per a construir-lo. En 1969 en el port pesquer de Vinaròs la captura de l’anxova era una de les seves principals riqueses. És quan la família Gil Comes, molt coneguda en el comerç del peix fresc, vam tenir la idea d’elaborar la seva conserva en salaó, des del mateix lloc, per a així donar més valor afegit a aquesta riquesa i comercialitzar-la per a tota Espanya.. FORES GROUP. Amb fusta de llar. SANT JORDI. Des dels seus inicis, i durant més de vint-i-cinc anys, la seva dedicació principal va ser la fabricació i venda de mobiliari de qualitat amb un disseny tradicional. Després d’una llarga experiència en aquest camp, a la fi dels anys 90, va decidir focalitzar-se en la fabricació d’una mena de moble nou que atengués la demanda d’un mercat incipient que desitjava disseny, rapidesa de muntatge i preu al mateix temps. Amb aquesta visió de futur es consolidava una de les actuals empreses europees de referència en el sector del moble kit.. VARADERO VINARÒS. Reparació d’embarcacions. VINARÒS. Varadero Vinaròs, des de 1980 dedicats a la reparació, manteniment i desballestament de tot tipus d’embarcacions (fusta, fibra, metalls…). Els seus inicis van ser en la zona d’entrada del moll de ponent, es treballava amb un carro sobre vies mogut per una maquineta de cable. En 2011, amb l’ampliació del port de Vinaròs, ens traslladem a les noves instal·lacions a l’esplanada de l’espigó del Moll de ponent, ocupant avui dia una superfície total de 19.112 m².. DAVIMA. Lloguer de vehicles. VINARÒS. Som una empresa familiar, fundada en 1995 amb l’afany de donar el millor servei de lloguer cada dia. La nostra passió per l’excel·lència i l’atenció personalitzada ens ha permès créixer fidelizando als nostres clients al llarg dels anys.. L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” del Baix Maestrat?. . Millor PRODUCTE. CARXOFA DE BENICARLÓ. La millor carxofa del món?. BENICARLÓ. DO. Carxofa de Benicarló. Una iniciativa que mereix un reconeixement per fer de la Cartxofa de Benicarló un referent de qualitat a nivell nacional.La Carxofa de Benicarló és una carxofa amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) cultivada a la comarca del Baix Maestrat, especialment reconeguda pels seus capítols verds, compactes i de forma ovalada. La varietat principal, Blanca de Tudela, s’adapta bé a diferents tipus de sòl, cosa que permet una producció durant tota la tardor i l’hivern. Aquesta carxofa destaca tant per les seves propietats nutritives, com ara l’alt contingut en inulina, com per la seva versatilitat culinària.. LLAGOSTÍ DE VINARÒS. Un referent culinari també candidat a millor del món. VINARÒS. A la costa de Vinaròs existeixen abundants i rics caladors que ofereixen gran varietat de peix i marisc. El peix d’aquest litoral és capturat per la flota artesanal amb mètodes respectuosos que garanteixen l’equilibri ecològic de les nostres preuades reserves pesqueres. Gràcies a l’esforç dels pescadors, el producte arriba al mercat cada dia en unes condicions òptimes de frescor i qualitat.. TOMATA DE PENJAR. Tradició i sabor. ALCALÀ DE XIVERT. La Tomata de Penjar d’Alcalà de Xivert és ideal per a consumir crua i també cuinada. El seu ús més conegut i tradicional és untada crua sobre el pa i acompanyada d’un poc d’oli d’oliva i sal, es tracta del famós pa amb tomata També sol menjar-se en amanides i és molt apropiada per a fer salses per la seua abundància de polpa i d’aigua. Torrada és un exquisit acompanyament de carns, peixos o verdures que aporta valor afegit als plats i sofregida és un condiment excel·lent per als guisats, de entre els quals la paella potser el més habitual quant a l’ús d’aquesta tomata.. FARINOSES. Dolça tradició. CÀLIG. Cada Pasqua als forns de Càlig (Baix Maestrat) pasten una dolça tradició, una coca anomenada “farinosa”, que es prepara amb estima seguint una recepta tradicional amb un segle d’antiguitat. Primer es prepara la massa mare, com s’ha fet a les cases del poble tota la vida i com encara ho fan en alguna. S’ha de deixar pujar moltes hores perquè fermente bé i, després, ja se li dona forma. S’estira la massa i, més tard, es posa el farcit.. SALAONS (ANXOVES). Seitons i anxoves en conserva. VINARÒS. Històricament, el de Vinaròs ha estat un dels ports espanyols amb major nombre de captures de peix blau, especialment de seitons i sardines. Per això, la ciutat alberga una llarga tradició d’indústries conserveres que perduren en l’actualitat. Els seitons i/o anxoves en conserva són uns dels productes més consumits al nostre país i quin lloc millor que Vinaròs per tastar-los.. L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” del Baix Maestrat?. Millor Proposta SOCIOCULTURAL. FIRA ROMANA THIAR JULIA. La Festa Romana de Traiguera a l’octubre. TRAIGUERA. Atenent els seus avantpassats romans, molt vinculats a la Via Augusta com a principal via de comunicació i transport de la Mediterrània, Traiguera el primer cap de setmana d’octubre es cita amb els orígens, transportant als seus veïns i visitants en un viatge en el temps de més de 2.000 anys.. AMICS DE VINARÒS. Cultura vinarossenca. VINARÒS. L’Associació Cultural Amics de Vinaròs és una entitat que té com a objectius estudiar, conservar i donar a conèixer la història, les arts, la llengua, l’ús d’aquesta, les tradicions i, en general, tot allò que pugui promoure l’estima per la terra vinarossenca i estimular el seu progrés en tots els àmbits.. ATENEU DEL MAESTRAT. Inclusió i autonomía personal. BENICARLÓ. Ateneu Maestrat som una associació sense ànim de lucre, formada per persones afectades per un dany cerebral adquirit o altres patologies afins i també familiars i amigues.. ONADA EDICIONS. Compromís amb la literatura catalana.. BENICARLÓ. Onada Edicions som una editorial arrelada a les comarques del Maestrat, els Ports i les Terres de l’Ebre Les nostres propostes passen per aprofundir en el coneixement dels nostres pobles, els nostres costums i tradicions i la nostra gent; així com dotar-los d’un projecte cultural que els represente i els promocione arreu del territori catalanoparlant i a escala internacional. A més a més, tenim un compromís amb la literatura en català, amb la qual cosa també publiquem obres narratives, poètiques, teatrals, assagístiques… dels nostres millors escriptors i escriptores.. L’ESTEL DEL COLLET. La història de Jesus a Benicarló. BENICARLÓ. Estel del Collet situa el naixement del Nen Jesús en un humil habitatge del terme municipal de Benicarló, la sénia de Pau. L’Associació Cultural L’estel del Collet va néixer l’any 1998 a conseqüència de l’edició per l’Associació Cultural Alambor del llibre nadalenc L’estel del Collet, escrit pel benicarlando Jaume Rolíndez Fonollosa i perquè un bon nombre de persones van creure en la possibilitat de representar la seua història, ací a Benicarló, cada any, pels dies de Nadal.. L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu la Millor proposta SOCIOCULTURAL del Baix Maestrat?. Millor Projecte MEDIAMBIENTAL. BIONORD. L’empresa encarregada dels residus. CERVERA DE MAESTRE. Bionord és un projecte integrat de gestió i tractament de residus municipals les poblacions del nord de Castelló. més de 133.00 habitants. El centre del projecte és el complex de valorització de residus sòlids urbans situat a Cervera del Maestre.. Les infraestructures compleixen les especificacions de les Directives Europees, el Pla Estatal Marc de Residus i del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i disposa d’una de les plantes de tractament mecànic biològic amb una de les tecnologies més avançades i model de referència a Europa. Disposa d’una planta de tractament de RSU sense olors, sense emissions i sense impacte ambiental.”. OFFSET TRAIL Cooperativa. Compensant el passat per a compensar el futur. ALCALÀ DE XIVERT. OFFSET TRAIL som una cooperativa valenciana formada per 3 socis trabajdores, professionals en diversos àmbits del sector forestal i mediambiental, orientada a projectes d’enginyeria i consultoria basats en el desenvolupament sostenible. Treballem també en l’àmbit de l’educació ambiental i l’economia social i solidària.. RECICLATGES BAIX MAESTRAT. Procès integral de reciclatge. CALIG. RECICLATGES BAIX MAESTRAT S.L de Càlig. Dedicada a la recollida de residus perillosos. Gestió de la recollida, emmagatzematge, transport i reciclat de residus i altres formes de valorització. Utilització ordenada dels recursos garantint l’aprofitament sostenible de les espècies i els ecosistemes.. PARC NATURAL TINENÇA DE BENIFAÇÀ. Primeres jornades per estudiar els rapinyaires. TINENÇA DE BENIFAÇÀ. La Comunitat Valenciana té 22 parcs naturals i tots estan en territori castellonenc, ja que és la segona província més muntanyosa. Aquesta tardor el parc natural de la Tinença de Benifassà ha organitzat les primeres Jornades de Divulgació Científica, “”Les ales de la Tinença””, centrades en el debat i l’intercanvi d’informació sobre els grans aus rapinyaires que l’habiten. El Parc Natural de la Tinença de Benifassà abraça unes 5.000 ha, i afecta quasi 26.000 ha amb el seu Pla d’ordenació de recursos naturals.. SERRA D’IRTA. El prac natural de Peníscola. PENÍSCOLA. El Parc Natural de la Serra d’Irta es troba a la comarca del Baix Maestrat a l’extrem nord de la província de Castelló. Situat entre les localitats de Peníscola, Santa Magdalena de Polpís, Alcalà de Xivert i Alcossebre ocupa una extensió com a espai protegit de 7.743ha.. L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” del Baix Maestrat?. Millor TALENT EMPRENEDOR. MANUEL VIÑALS ALLEPUZ. Del crack de 2008, a l’èxit reeixit com a moblista de referència. CASTELL DE CABRES. La innovació en l’àmbit dels embalatges a Espanya i allèn de les seves fronteres resumeix el projecte empresarial d’un emprenedor que sap de la necessitat de diversificar i renovar-se per a fer sostenible el seu negoci. Creat i dirigit a mig fer amb el seu germà Nicolás, tots dos exemplifiquen a l’empresari de raça, que no es desanima davant la crisi i que creï a produir riquesa per a la societat i a vetllar per l’equip humà, autèntic motor de l’entitat.. MIQUEL ÀNGEL PRADILLA CARDONA. Un savi nascut a Rossell, referent del català. ROSSELL. Pare d’Onada Edicions. Catedràtic de Sociolingüística Catalana de la URV. Al 2024 ha publicat Normativitat, (re)estandardització i glotopolítica.Des del 2005 és membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya. Des de 2009 és director de la Xarxa Cruscat de l’Institut d’Estudis Catalans, organisme des del qual ha coordinat els informes anuals sobre l’estat de la llengua catalana (2009-2015). Entre 2019 i 2022 va presidir la Societat Catalana Sociolingüística.. SONIA FIGUEREDO. El turisme de masses vol números. VINARÒS. Sonia Figueredo Jovaní és nadiva de Vinaròs, nascuda l’any 1993. Ha cursat la carrera d’International Business & Marketing a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, a més d’un Màster of Business Administration in International Management a la facultat d’empresarials ICEX-CECO de Madrid. Ha treballat a l’ambaixada espanyola a la República Dominicana, a més de ser consultora per a l’Instituto Dominicano de Desarrollo Integral.. DANIEL TAUS. Artífex de Pobill Ecològics. BAIX MAESTRAT. David Taus, artífex d’aquest projecte, va nàixer a Càlig, tot i que ara viu amb la seua família a Traiguera. Us contem la seua història per conèixer com va crear-se des de l’arrel el projecte de Pobill Ecològics.. Familia CANALETA. Del Maestrat al plat, la millor carn. VINARÒS. Nova marca i nou projecte empresarial de comercialització online de productes càrnics. Carn del Baix Maestrat i els Ports, amb ramaderia pròpia: bou, corder, porc, pollastre, conill i elaborats.. L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Baix Maestrat?. Millor ILERCAVÓ PEL MÓN. PILAR NOS MATEU. De Vinaròs a València per ser metge i investigadora. VINARÒS. Vinaròs, 1962. Metgessa adjunta de l’Hospital La Fe de València. Va fer el MIR en la Ressidència La Fe, on després exerceix com a tal. Especialista en aparell digestiu, investiga i escriu en revistes especialitzades sobre el Crohn, o enfermetat dels budells. Es coautora en la revista especialitzada Jano de diversos estudis (1994 – 2001). Coordinadora de la Wep de l’Associació d’àmbit nacional del grup espanyol de treball “Enfermedad inflamatòria intestinal de Crohn y colitis ulcerosa (GETECCU)”. Mª Pilar és autora del llibre “Medicamentos en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal” i coautora entre diversos investigadors de “Tratamiento de las enfermedades gastroenterológicas”.. TIAN GOMBAU. Sabates noves, i més teatre d’objectes. VINARÒS. Teatre d’objectes que ens transporta a la infantesa amb grans dosis d’afecte i tendresa. El nuc a la gola es inevitable. (Alicia Coscollano i Massip, La Calamanda). l seu repertori s’emmarca dins del teatre visual i d’objectes, amb un llenguatge poètic i didàctic que, a la vegada, transmet emocions i missatges de tolerància i humanitat. De la ma de Tian Gombau i el seu nucli de col·laboradors, una pedra, un quadre, un tros de fusta, una capsa de sabates o una il·lustració son font d’inspiració d’una narració on els objectes i les imatges comuniquen més enllà de la seua forma real.”. AGUSTÍ CHALER PABLO. El viatger permanent. VINARÒS. AGUSTIN CHALER PABLO, vinarossenc. Un dels espanyols que mes països del món ha visitat. Els que li queden per veure es poden comptar amb els dits de les mans. Arquitecte de professió, a la que es va dedicar uns anys, actualment és un reconegut “traveller” . Viatger incansable està a Vinaròs per poc temps i aviat marxa a Brasil, la seua segona casa, i d´allí…. JAVIER LUNA. Trenta anys vivint a Tòquio i pensant sempre en al terreta. BENICARLÓ. Javier Luna és un professional del màrqueting i la direcció d’empreses, originari de Benicarló, que ha desenvolupat la seva carrera acadèmica i professional a Tòquio, Japó, on fa 30 anys que té instal.lada la seua residència. A les seues xarxes socials explica que va estudiar Màrqueting a la Universitat Keio (慶應義塾大学) i Negocis Internacionals a la Universitat Sophia. JAUME ANGUERA PROS. Professor Ramón Llull. VINARÒS. Professor de la Universitat Ramón Llull i fundador de l’empresa IGNION, empresa global de solucions innovadores d’antenes IoT, Premiada pel programa “acelerator” del Consell Europeu d’Innovació de la Comissió Europea per la seva innovació empresarial. La victòria s’atorga al primer component miniaturitzat d’antena multi-protocol tipus xip adaptat a les aplicacions d’Internet de les coses (IoT). L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN” del Baix Maestrat?. Més informació: Premis PERIFÈRIC (1). El Matarranya, en procés de transformació. Més informació: Premis PERIFÈRIC (2). Terra Alta: rural, industrial, festivalera, i tot regat amb vi. Més informació: Premis PERIFÈRIC (3). Els Ports, la comarca més propera a Ilercavònia?. Més informació: Premis PERIFÈRIC (4). Ribera d’Ebre: comarca de contrastos i originalitat. Premis PERIFÈRIC (5). Baix Maestrat, la comarca on la costa decanta la balança és un article de EbreDigital.cat.
Vinaròs i Benicarló, amb 30.000 habitants, més Peníscola, són un rotund referent poblacional i econòmic de la comarca del Baix Maestrat. La realitat que recullen els Premis PERIFÈRIC és però, sortosament, molt plural, i municipis com Alcala de Xivert, Càlig, Trangiuera o Rossell tamb aporten actius de pes, com es podrà comprovar en aquest nou […] Premis PERIFÈRIC (5). Baix Maestrat, la comarca on la costa decanta la balança és un article de EbreDigital.cat.
Premis PERIFÈRIC (5). Baix Maestrat, la comarca on la costa decanta la balança – EbreDigital.cat. . ;. . Facebook Instagram WhatsApp Telegram YouTube