La comarca del Montsià és la més compacta i equilibrada en la seua oferta de candidats. Totes les seues categories estan molt disputades i pràcticament tots els municipis aporten la seua part, sobretot si es tinguessen en compte la llarga llista de preinscrits que es va haver de quedar fora dels premis, perquè es va establir que només cinc entresses a la fase final. Els vint-i-tres membres del jurat, d’un alt prestigi, tindran que afinar molt en la seua decisió final.
Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC del Montsià:
1. ADAM TOMÀS, alcalde d’Amposta
2. XAVIER CORTIELLA, delegat d’ACCIÓ a les Terres de l’Ebre.
3. XAVIER FARRÉ, director del Campus de la URV Terres de l’Ebre
4. PERE FERRÉ PANISELLO, Coordinador d’Extensió Universitària del Centre A. UNED
5. MANEL MARGALEF, director del Museu d’Art Modern de la DIPTA
6. GERMÀ BEL, catedràtic d’Economia per la UB
7. ALBERT GRASA, representant de la patronal AECE
8. ELENA FABRA, directora del Museu Terres de l’Ebre
9. VÍCTOR GIMENO, professor
10. CARLES GIL, vice-president de l’AECE
11. ESTER MARTÍ, professora i tècnica de Normalització Lingüís ca
12. LÍDIA LABÈRNIA, directora de U Ràdio
13. TERE GINÉ, directora de la Plana Ràdio
14. SÍLVIA ALTADILL, periodista Nació Digital
15. CARME FERRÉ, dra. i investigadora, professora i vicerectora d’AA. UAB
16. JOSEP PITARCH, periodista
17. ANDREU CARRANZA, escriptor
18. MERCÈ GISBERT, catedràtica, investigadora i prof. URV. Especialista TIC
19. XAVIER FORCADELL, irectiu públic, professor de Dret Administratiu a la URV, advocat i secretari municipal
20. ROSER REGOLF, periodista
21. JOSEP VILLA, director d’Imagina Ràdio i creador de les Festes Imagina
22. JUDIT CAMACHO, editora d’Aprop
23. ROGER FONT, president d’OK Produccions i activista LGTBI+
Millor PROJECTE EMPRESARIAL
PROBODELT. Talent ebrenc exportat a Àfrica i sud-amèrica
AMPOSTA. Empresa pionera a nivell mundial en desenvolupar la tècnica de la captura massiva de la mosca de l’oliva amb un sistema ecològic i respectuós en lo medi ambient, que ha aconseguit eliminar els tractaments aeris per a la mosca de l’oliva en insecticida, aconseguint així un major respecte a la salut de les persones i al medi ambient. Fabrica totes les parts de les trampes i atraients (alimenticis i feromones), evitant així dependre de proveïdors externs i poder donar un millor preu i servei. També ha obert un nou laboratori a les instal·lacions de Probodelt, que, juntament amb la contractació d’una Dra. en Química, ha donat una gran embranzida al departament de R+D, podent fabricar nous productes i donant resposta a les noves necessitats del mercat, molt canviant en el tema de les plagues agrícoles.
CAMBRA ARROSSERA DEL MONTSIÀ. 2.500 socis camí del centenari
AMPOSTA. La Cambra Arrossera del Montsià, fundada l’any 1927, és una cooperativa agrícola que agrupa més de 2.500 arrossers del delta de l’Ebre. Està especialitzada en el conreu d’arròs sota la Denominació d’Origen Protegida (D.O.P.) “”””Arròs del Delta de l’Ebre””””. L’arròs de la cooperativa és conegut per la seva qualitat excepcional, incloent varietats com l’arròs rodó, llarg i bomba. La marca Montsià és ben coneguda pels seus productes de qualitat extra. En els darrers anys, la cooperativa ha anat innovant per millorar la sostenibilitat i l’eficiència. A partir del 2024, Àlex Morales és el nou president.
BARINSA – BARIPERFIL. L’empresa més productiva d’Europa en impressió digital sobre materials rígids
SANTA BÀRBARA. Empresa ubicada a Santa Bàrbara que els últims anys està experimentant un gran creixement ja que produeixen un tipus de tauler idela per abaratir costos en la construcció de tot tipus d’estructures. El client tria el tipus de paret que vol i la impressió digital d’últime generació, adquirida a Alemanya, fa la resta de la faena, amb uns resultats exel.lents de qualitat i cost. Té una segona empresa complementària per a la distribució (produeix diversos tràilers setmanals per a l’exportació), i està ampliant instal.lacions i ampliant plantilla.
CONTROLPACK SYSTEMS. Robots d’embalatge que porten a Caro la volta ciclista ebrenca
LA SÉNIA. Creada per Manel Viñals. L’empresa d’embalatges CONTROLPACK avui de les empreses més importants de la Sénia, en facturació i personal, líder del seu sector a nivell nacional, amb delegacions per tota Espanya i a l’estranger.. Té més de trenta anys d’experiència i és especialista en processos d’embalatge. És distribuidor oficial de Robopac, una empresa de robòtica amb seu a Vinaròs. El 2024 ha estat el patrocinador i promotor de la primera cursa ciclista Terres de l’Ebre amb final d’etapa al cim de Montcaro. Un clàssica que es vol repetir anualment.
AVIACO. Els avions de tot el món tenen els recanvis a Amposta
AMPOSTA. La companyia Aviation Repairs And Maintenance Sl té la seu al municipi d’Amposta. És, com diu la seua crida: el mercat últim, expert i líder, en equips de suport a terra de segona mà. L’empresa està obrint aquests 2024 els mercats ‘Àfrica i els Estats Units d’América. L’equip d’assistència als clients parla 17 idiomes per abastir totes les companyies i necessitats del món de l’aviació. Després de ser un conegut proveïdor de GSE en el sector de l’aviació durant dècades, Aviaco és ara una de les empreses més importants que subministra equips de suport terrestre (GSE) usats i renovats a més de 90 països del món.”
L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” del Montsià?
Millor PRODUCTE
ARRÒS DEL DELTA DE L’EBRE DOP. 135.000 tones d’arròs DOP cada any
AMPOSTA. La característica principal de l’ arròs amb DOP Delta de l’Ebre, és la seva categoria EXTRA. No presenta mescles de varietats, tots els seus grans són homogenis i sense defectes reflectint en el seu etiquetatge el logotip comunitari juntament amb el de la pròpia Denominació d’ Origen Protegida. Només aleshores, ens haurem assegurat de tenir l’ arròs de més qualitat, el del DELTA de l’EBRE. Formen part de la DOP tant la Cambra Arrossera del Montsià com Arrossaires del delta de l’Ebre.
OLIVERES MIL.LENÀRIES. 6.358 oliveres que porten vivint més de mil anys
ULLDECONA. L’entitat precursora en redescobrir i potenciar les olivers mil.lenàries és la Taula del Sénia, formada per 27 municipis: 15 de valencians, 9 de catalans i 3 d’aragonesos, situats a banda i banda del riu Sénia i al voltant del Tossal del Rei, punt de trobada d’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana. En aquest territori trobaràs la major concentració del món d’oliveres mil·lenàries. Avui dia hi ha 6.358 exemplars inventariats que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament tots ells de la varietat Farga. La seva presència ha donat caràcter al paisatge, format per un mosaic d’arbres i de pedra en sec i que es coneix com el mar d’oliveres.
ORIZYTE. Futur sense plàstics? La patent d’Orizyte a Amposta creu que és possible
AMPOSTA. És un nou material sostenible a base de pellofa d’arròs, un mètode nou per a la incorporació de “cascareta d’arròs” que pot anar substituïnt el plàstic progressivament, i que està patentant pels seus inventors i per la Cambra d’Amposta.Una tecnologia d’alt valor afegit i exportable a tot el món, que ofereix avantatges competitius per als fabricants, i alhora permet reduir el impacte dels plàstics al medi ambient. El desenvolupament del producte és el resultat de més de 10 anys de recerca i l’estreta col·laboració entre Oryzite i la Càmbra Arrossera del Montsià, cooperativa arrossera fundada el 1927.
OLI BAIX EBRE I MONTSIÀ DOP. L’oli d’oliva de coupatge únic al món
SANTA BÀRBARA. Els olis amb D.O.P Baix Ebre – Montsià, són Olis Verges Extra obtinguts a partir de tres varietats: morruda, sevillenca i farga. D’aspecte són olis nets, transparents, sense vels ni terbolesa. El color varia segons l’època de la recol·lecció i la zona de producció, des de groc verdós a groc daurat. Són olis saborosos i molt aromàtics, amb sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança. Al paladar les connotacions dolces recorden la poma, l’ametlla verda i el plàtan i aquest gust equilibrat dolç conviu amb tocs lleugers d’amargs i picants.
SAL MARINA d’INFOSA. Principal salina espanyola
LA RÀPITA. Sals Gourmet són totes aquelles sals especials i diferents de la sal comuna de diferents orígens que pel seu valor organolèptic especial, intensifiquen i realcen el sabor dels aliments a més d’aportar majors beneficis per a l’organisme que les sals comunes Escames de sal. Un procés de depuració únic i exclusiu i un control a la cristal·lització, afavoreix l’original presentació de la sal en formes de piràmides fràgils. L’especial vidre de sal en forma de piràmides es pot trencar amb els dits o afegir directament al plat. Hi ha molts avantatges en fer servir les escates de sal, la seva gran mida i forma, la seva estructura cruixent que afegeix una nova experiència, s’utilitza menys sal i es potencia més el gust. La sal no s’amaga al plat, sinó que és un ingredient innovador i més actiu com a decoració i potenciador del gust.
L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” del Montsià?
Millor Proposta SOCIOCULTURAL
EUFÒNIC. Premi Nacional de Cultura 2023
AMPOSTA. Eufònic, a més del prestigi aconseguit l’any 2023 amb el Premi Nacional de Cultura a Catalunya, ha aconseguit el 2024 superar la crisi generada per la seua expulsió de la Ràpita, el municipi que l’havia acollit. En la tretzena edició el paper d’anfitrió s’ha traslladat a Amposta, així com a d’altres municipis del territori, passant amb nota el seu impacte cultural al territori. Un territori que ha situat dins dels circuïts nacionals i internacional, canviant ja per a sempre la imatge casposa que durant anys havia arrastrat fruits dels estereotips heretats del tardofranquisme.
COOPERATIVA TERRAM. Una cooperativa de joves per als més vulnerables
LA SÉNIA. Cooperativa Terram és un projecte impulsat per 5 persones joves de la Sénia compromeses amb el territori i la seva gent. Aquest projecte busca donar resposta a dos realitats. La primera és la falta de relleu generacional als camps i l’altra la manca d’oportunitats laborals i socials per aquells col·lectius més vulnerables (joves, persones amb alguna discapacitat, amb malaltia mental, drogodependents, aturats de llarga durada, majors de 45 anys, etc). Aquest projecte es crea des d’una mirada territorial i és per aquest motiu que busca revertir desigualtats a la zona de les Terres del Sénia i les Terres de l’Ebre. Busquen impulsar l’ocupació social i laboral a través de l’agricultura i l’elaboració de productes a partir d’aquesta que permeti combatre el despoblament de la zona.
JORNADES DE LES LLETRES EBRENQUES. L’aposta literària anual de la ma de Joana Serret
AMPOSTA. La Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta ha estat, durant molts d’anys, tot un epicentre cultural i literari de les comarques centrals dels Països Catalans. Les XIX jornades literàries, celebrades durant el mes d’octubre, han estat un exemple magnífic de la seua influència i compromís amb la promoció de la lectura i la cultura, ja que han atret un públic divers i entusiasmat, demostrant, una vegada més, la vitalitat i l’atractiu de la biblioteca com a punt de trobada per a desenes d’escriptors d’arreu de la geografia catalanoparlant.
BALL DE MANTONS. Record històric al tradicional “Ball de Mantons” amb 334 parelles aquest estiu de 2024
ULLDECONA. Es van interpretar la Jota Vella, la Jota Olé i l’acabada d’estrenar Jota Expirada de Joan Nadal Girona, al ritme de la música de la Banda de Música d’Ulldecona. Rècord absolut. Les Festes Quinquennals d’Ulldecona 2024 han tret a ballar el Ball de Mantons 334 parelles, 668 balladors i balladores que van interpretar, amb menys calor de l’habitual, la Jota Vella, la Jota Olé i la recent estrenada Jota Expirada de Joan Nadal Girona, al ritme de la música de la Banda de Música d’Ulldecona. Durant tot el dilluns de festes es van veure els preparatius habituals.
FESTIVALS TERRES DE L’EBRE. Una marca per retroaliment 16 festivals d’abril a novembre
ULLDECONA. La marca Festivals de Terres de l’Ebre és una acció de Col·lectiu Cultura una empresa de les Indústries Culturals que treballa per visibilitzar i dignificar els professionals de la cultura en territoris no metropolitans. Col·lectiu Cultura contribueix al desenvolupament comunitari local, territorial i global a través de la promoció i la professionalització de l’art, la cultura i la creativitat. Entre els seus objectius hi ha els de donar veu i visibilitat a la multidisciplinarietat cultural dels festivals d’un territori singular pel seu patrimoni i paisatge.
L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor proposta SOCIOCULTURAL del Montsià?
Millor Projecte MEDIAMBIENTAL
EURECAT. Un gran centre d’investigació a l’Oriola per oferir solucions
AMPOSTA. El Centre en Resiliència Climàtica (CRC), uibcat un extrem del polígon de l’Oriola a Amposta, és el centre d’excel·lència referent a Catalunya i rellevant a nivell internacional per impulsar la recerca i la innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica, tot cercant solucions transformadores per transitar cap al desenvolupament sostenible i la digitalització. El centre pretén impulsar i contribuir a l’aplicació de l’Estratègia catalana, espanyola i europea d’Adaptació al Canvi Climàtic.
PARC DEL MUSSOL. Campament base per estudiar les ciències naturals
AMPOSTA. Aula i Natura és una associació que neix amb la finalitat de promocionar el coneixement de les ciències naturals a partir de cursos, sortides i tallers, a més de potenciar la fotografia de fauna i el dibuix naturalista. Té diversos professors especialitzats. El Parc del Mussol és un espai natural de 6 ha que té com a finalitat servir de base per a aquesta investigació i divulgació del medi natural. Adjacent al parc, està l’Aula i Natura, amb una aula-taller de 300 m2 i instal·lacions per a estades d’investigadors i voluntaris. El Parc del Mussol és un campament base per a la investigació de les ciències naturals
CAMINS DE GUARDA A LES LLACUNES. Les primeres actuacions de l’Estratègia Delta del Govern
AMPOSTA. El 2023 i 2024 s’ha executat un pla anunciat el 2021. A la pràctica han estat les primeres actuacions destacades de l’Estratègia Delta anunciada pel Govern de la Generalitat per protegir el delta. Les accions han consistit en reforçar els espigons de protecció de les basses del Delta de l’Ebre amb un pressupost de 4,9 milions d’euros. Amb aquesta inversió s’han fet nous camins de guarda a les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada, així com al Canal Vell (Baix Ebre). L’objectiu és protegir els camps de cultiu d’arròs davant d’episodis de desbordament i el risc d’afectació en un futur que pot suposar l’elevació del nivell del mar.
RIET VELL SA. El conservacionisme demostra empresarialment com fer arròs ecològic
AMPOSTA. És l’expressió pràctica de com des del conservacionisme es pot fer agricultura ecològica al mateix temps que es conserva la natura. La finca d’arròssars és una propietat SEO BirdLife i altres socis conservacionistes des de 2001, i està ubicada abans mateix de la platja d’Eucaliptus a Amposta.
VIA VERDA MONTSIA. En execució el traçat Amposta – la Ràpita
AMPOSTA. Un dels punts d’interès imprescindibles de les Terres de l’Ebre és la Via Verda, un camí que recorre el territori de nord a sud i que et permetrà conèixer el paisatge i els diferents pobles a peu, en bicicleta o a cavall.
L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” del Montsià?
Millor TALENT EMPRENEDOR
JERONI CASTELL. Les Moles, quan la superació arriba fins a l’excel·lència
ULLDECONA. Les Moles és un projecte familiar que van iniciar Jeroni Castell i els seus germans a finals del 1992. Uns mesos més tard, Carmen Sauch i Jeroni, recent casats i amb la innociència d’uns joves que s’iniciaven en un món totalment desconegut per a ells, van decidir prendre les regnes del negoci, amb la il·lusió i la passió que encara els acompanya a dia d’avui. Actualment, els seus fills, Pau i Roger, també formen part d’este projecte de vida. Pau, a la cuina, és la mà dreta del seu pare. I Roger, a sala, acompanya a Carmen en esta bonica aventura que és la de fer arribar la cuina d’autor als nostres clients.
JOANA PARDOS. Protagonista d’un documental per a la història
LA RÀPITA. La periodista i directora rapitenca Joanna Pardos, en el seu nou documental estrenat a la plataforma Netflix amb el nom de, #SeAcabó: Diario de las Campeonas, ha protagonitzat un dels èxits audiovisuals de l’any, tot mostrant al món sencer l’escàndol que va eclipsar la victòria de l’equip espanyol de futbol femení a la Copa del Món 2023. El documental ha rebut felicitacions i bons crítiques des de totes bandes. Una setmana després de l’estrena tenia ressò arreu de l’Estat però també en els mitjans internacionals, amb una crítica unànimement aclaparadora. Totes les futbolistes de la Selecció van unir forces fa un any gravant esta autèntica obra d’art de Netflix, on van parlar sense embuts del costat més fosc de la Federació, el seu expresident Luis Rubiales i el exentrenador, Jorge Vilda.
SANTI VALLDEPÉREZ. Promotor del Festival Terres Travel
AMPOSTA. És productor, consultor en comunicació, escriptor i cineasta documental. Actualment estudia el Màster en Direcció de Comunicació de la BSM-UPF, i és professor a l’IES de l’EBRE. I és el promotor del Festival Terres Travel.
Es va titular en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra el 2001. Té el títol de graduat europeu en coproducció de documentals gràcies a la formació per a productors executius EURODOC (2016). He estudiat cursos de Programació Televisiva, Narrativa Transmedia i Direcció de Documentals en en els Ateliers Varan de París (2007), l’Escola Internacional de Cinema i Televisió de Sant Antonio dels Banys de Cuba (2002) i la Universitat Complutense de Madrid.
ANNA ZAERA i ZORAIDA ROSELLÓ. Creadores del festival RIHIHIU
SANTA BÀRBARA. Anna Zaera. Periodista, de Santa Bàrbara i resident a Barcelona. Ha impulsat al costat de Zoraida Rosselló el festival Rihihiu de Santa Bàrbara entre d’altres. Creu en la singularitat de les persones i en la transformació social a través del diàleg, la cultura i la interacció cara a cara. És membre de la cooperativa cultural Surtdecasa.cat que va cofundar el 2010.
Zoraida Rosselló. Nascuda a Barcelona els seus pares són de Santa Bàrbara lloc on sempre que pot s’escapa i on ha desenvolupat diferents documentals i el festival Rihihiu. Neix a Barcelona l’any 1980. Des de petita comença el seu interès per la imatge i de manera autodidacta aconsegueix desenvolupar-lo amb l’experimentació mitjançant la fotografia analògica. aZora films representa l’espai que Zoraida Roselló va inventar per poder desenvolupar les seves pròpies autoproduccions.
LARA SERRANO BAZ. Dissenyadora de prestigi internacional
AMPOSTA. Economista i dissenyadora de prestigi internacional. Regenta Amni Imposita. dissenyadora de moda i estilista que ha desfilat a la 080 de Barcelona i ha exposat a l’Allianz EGO de Madrid. Jove dissenyadora ampostina que amb només 25 anys ja ha desfilat a la 080 Barcelona Fashion Week (2023) i ha participat a Alliance Ego de Madrid (2022)
L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Montsià?
Millor ILERCAVÓ PEL MÓN
MARIA IBAÑEZ SABATÉ. Un autèntic cervell per repensar els materials del món
LA SÉNIA Llicenciada i catedràtica en Física. Treballa a l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Àustria, i ara ha creat i dirigeix un centre d’investigació de nanomaterials amb un equip de cervells de tot lo món per crear nous materials més sostenibles que els usats actualment, finançat per la UE a Viena. La seva investigació considera nanomaterials funcionals per a tecnologies de nova generació. Guardonada amb el Premi Ružička de l’ETH Zurich el 2017. Durant la seva investigació doctoral va completar pràctiques a la Comissió Francesa d’Energies Alternatives i Energia Atòmica, Universitat de Chicago, Institut Tecnològic de Califòrnia, Universitat de Cornell i Northwestern. Va ser guardonada amb el Premi Extraordinari, el màxim guardó de la Universitat de Barcelona. Després de doctorar-se, es va incorporar a l’ETH Zurich, on va treballar amb Maksym Kovalenko.
La seva investigació considera que els nanocristalls es poden utilitzar com a blocs de construcció per dissenyar metamaterials.
LAURA RUIZ FERRERES. La millor clarinetista que s’ha format a les bandes de música
AMPOSTA. Al 2023 i 2024 ha participat del projecte ‘Ebrencs pel món’. Catedràtica de clarinet a l’Escola Superior de Música de Frankfurt (Alemanya). Col·labora com a primer clarinet solista amb orquestres de tot el món i és la creadora del festival DeltaChamber, que se celebra anualment a les Terres de l’Ebre. És un exemple de com portar músics de primer nivell mundial a l’Ebre i un dels seus objectius més ambiciosos seria crear una universitat dedicada a la música a les Terres de l’Ebre, un territori de gran tradició musical.
ROBERT RALLO MOYA. Gestor i expert al servei del govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA)
AMPOSTA. El personatge més destacat d’Ebrencs pel Món. Treballa als EUA pel Govern. Expert mundial en Intel·ligència Artificial (IA). Dirigeix un dels laboratoris del Departament d’Energia dels Estats Units, un dels dos únics estrangers a fer-ho. Gestiona un pressupost anual de 100 milions de dòlars. Treballa als Estats Units des de fa set anys, al Pacific NorthWest National Laboratory, ubicat a l’estat de Washington. Llicenciat en Química, professor durant vint-i-sis anys a la Universitat Rovira i Virgili i Doctor en Informàtica, va decidir emigrar als Estats Units arran d’una estada de dos anys. Tot i que aviat complirà els 60 anys, el canvi de vida li va arribar quan s’havia llaurat una trajectòria reconeguda a Europa. A l’estat de Washington, va arribar com un estranger, però s’ha adaptat a la cultura nord-americana i aviat aplicarà per tenir la nacionalitat del país. A Exterior, Rallo parla del futur més immediat de la intel·ligència artificial i de la seva feina, que l’ha dut a travessar l’Oceà Atlàntic.
Robert Rallo és un químic i informàtic que exerceix de director de la Divisió de Dades, Matemàtiques i Informàtica Avançada (ACMDD) a PNNL. També és professor afiliat al Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Washington.
Des del 2017 fins al 2019, Robert va dirigir el grup de ciències de dades a ACMDD. Abans d’incorporar-se al PNNL, va ser professor associat (2007–2016) d’informàtica i IA i director del Centre d’Innovació Tecnològica Avançada (2012–2016) de la Universitat Rovira i Virgili de Catalunya.
ADAM RAGA i SANS. El trial acomiada a Raga amb 41 títols, 6 d’ells mundials
ULLDECONA. Adam Raga i Sans (Ulldecona, 6 d’abril de 1982) és un pilot de trial català que ha guanyat 6 campionats del món de trial, quatre d’ells en modalitat indoor i dos a l’aire lliure. A banda, ha guanyat 18 vegades el Trial de les Nacions i 8 el Trial de les Nacions Indoor com a membre de l’equip estatal, així com 6 vegades el campionat d’Espanya absolut i 3 l’indoor. El seu estil es caracteritza per un pilotatge molt “”aeri””, avançant principalment amb la roda del darrere, tècnica particularment eficaç en trial Indoor.
VICENT PLANELLES. El rapitenc que ha estudiat tota la vida el virus de la sida des dels EUA
Vicent Planelles Comí (La Ràpita, 1960) és un biòleg molecular.
L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN”, del Montsià?
Premis PERIFÈRIC (6). Montsià: la comarca equilibrada per viure-hi és un article de EbreDigital.cat.
La comarca del Montsià és la més compacta i equilibrada en la seua oferta de candidats. Totes les seues categories estan molt disputades i pràcticament tots els municipis aporten la seua part, sobretot si es tinguessen en compte la llarga llista de preinscrits que es va haver de quedar fora dels premis, perquè es va establir que només cinc entresses a la fase final. Els vint-i-tres membres del jurat, d’un alt prestigi, tindran que afinar molt en la seua decisió final.. Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC del Montsià:. 1. ADAM TOMÀS, alcalde d’Amposta. 2. XAVIER CORTIELLA, delegat d’ACCIÓ a les Terres de l’Ebre.. 3. XAVIER FARRÉ, director del Campus de la URV Terres de l’Ebre. 4. PERE FERRÉ PANISELLO, Coordinador d’Extensió Universitària del Centre A. UNED. 5. MANEL MARGALEF, director del Museu d’Art Modern de la DIPTA. 6. GERMÀ BEL, catedràtic d’Economia per la UB. 7. ALBERT GRASA, representant de la patronal AECE. 8. ELENA FABRA, directora del Museu Terres de l’Ebre. 9. VÍCTOR GIMENO, professor. 10. CARLES GIL, vice-president de l’AECE. 11. ESTER MARTÍ, professora i tècnica de Normalització Lingüís ca. 12. LÍDIA LABÈRNIA, directora de U Ràdio. 13. TERE GINÉ, directora de la Plana Ràdio. 14. SÍLVIA ALTADILL, periodista Nació Digital. 15. CARME FERRÉ, dra. i investigadora, professora i vicerectora d’AA. UAB. 16. JOSEP PITARCH, periodista. 17. ANDREU CARRANZA, escriptor. 18. MERCÈ GISBERT, catedràtica, investigadora i prof. URV. Especialista TIC. 19. XAVIER FORCADELL, irectiu públic, professor de Dret Administratiu a la URV, advocat i secretari municipal. 20. ROSER REGOLF, periodista. 21. JOSEP VILLA, director d’Imagina Ràdio i creador de les Festes Imagina. 22. JUDIT CAMACHO, editora d’Aprop. 23. ROGER FONT, president d’OK Produccions i activista LGTBI+. Millor PROJECTE EMPRESARIAL. PROBODELT. Talent ebrenc exportat a Àfrica i sud-amèrica. AMPOSTA. Empresa pionera a nivell mundial en desenvolupar la tècnica de la captura massiva de la mosca de l’oliva amb un sistema ecològic i respectuós en lo medi ambient, que ha aconseguit eliminar els tractaments aeris per a la mosca de l’oliva en insecticida, aconseguint així un major respecte a la salut de les persones i al medi ambient. Fabrica totes les parts de les trampes i atraients (alimenticis i feromones), evitant així dependre de proveïdors externs i poder donar un millor preu i servei. També ha obert un nou laboratori a les instal·lacions de Probodelt, que, juntament amb la contractació d’una Dra. en Química, ha donat una gran embranzida al departament de R+D, podent fabricar nous productes i donant resposta a les noves necessitats del mercat, molt canviant en el tema de les plagues agrícoles.. CAMBRA ARROSSERA DEL MONTSIÀ. 2.500 socis camí del centenari. AMPOSTA. La Cambra Arrossera del Montsià, fundada l’any 1927, és una cooperativa agrícola que agrupa més de 2.500 arrossers del delta de l’Ebre. Està especialitzada en el conreu d’arròs sota la Denominació d’Origen Protegida (D.O.P.) “”””Arròs del Delta de l’Ebre””””. L’arròs de la cooperativa és conegut per la seva qualitat excepcional, incloent varietats com l’arròs rodó, llarg i bomba. La marca Montsià és ben coneguda pels seus productes de qualitat extra. En els darrers anys, la cooperativa ha anat innovant per millorar la sostenibilitat i l’eficiència. A partir del 2024, Àlex Morales és el nou president.. BARINSA – BARIPERFIL. L’empresa més productiva d’Europa en impressió digital sobre materials rígids. SANTA BÀRBARA. Empresa ubicada a Santa Bàrbara que els últims anys està experimentant un gran creixement ja que produeixen un tipus de tauler idela per abaratir costos en la construcció de tot tipus d’estructures. El client tria el tipus de paret que vol i la impressió digital d’últime generació, adquirida a Alemanya, fa la resta de la faena, amb uns resultats exel.lents de qualitat i cost. Té una segona empresa complementària per a la distribució (produeix diversos tràilers setmanals per a l’exportació), i està ampliant instal.lacions i ampliant plantilla.. CONTROLPACK SYSTEMS. Robots d’embalatge que porten a Caro la volta ciclista ebrenca. LA SÉNIA. Creada per Manel Viñals. L’empresa d’embalatges CONTROLPACK avui de les empreses més importants de la Sénia, en facturació i personal, líder del seu sector a nivell nacional, amb delegacions per tota Espanya i a l’estranger.. Té més de trenta anys d’experiència i és especialista en processos d’embalatge. És distribuidor oficial de Robopac, una empresa de robòtica amb seu a Vinaròs. El 2024 ha estat el patrocinador i promotor de la primera cursa ciclista Terres de l’Ebre amb final d’etapa al cim de Montcaro. Un clàssica que es vol repetir anualment.. AVIACO. Els avions de tot el món tenen els recanvis a Amposta. AMPOSTA. La companyia Aviation Repairs And Maintenance Sl té la seu al municipi d’Amposta. És, com diu la seua crida: el mercat últim, expert i líder, en equips de suport a terra de segona mà. L’empresa està obrint aquests 2024 els mercats ‘Àfrica i els Estats Units d’América. L’equip d’assistència als clients parla 17 idiomes per abastir totes les companyies i necessitats del món de l’aviació. Després de ser un conegut proveïdor de GSE en el sector de l’aviació durant dècades, Aviaco és ara una de les empreses més importants que subministra equips de suport terrestre (GSE) usats i renovats a més de 90 països del món.”. L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” del Montsià?. . Millor PRODUCTE. ARRÒS DEL DELTA DE L’EBRE DOP. 135.000 tones d’arròs DOP cada any. AMPOSTA. La característica principal de l’ arròs amb DOP Delta de l’Ebre, és la seva categoria EXTRA. No presenta mescles de varietats, tots els seus grans són homogenis i sense defectes reflectint en el seu etiquetatge el logotip comunitari juntament amb el de la pròpia Denominació d’ Origen Protegida. Només aleshores, ens haurem assegurat de tenir l’ arròs de més qualitat, el del DELTA de l’EBRE. Formen part de la DOP tant la Cambra Arrossera del Montsià com Arrossaires del delta de l’Ebre.. OLIVERES MIL.LENÀRIES. 6.358 oliveres que porten vivint més de mil anys. ULLDECONA. L’entitat precursora en redescobrir i potenciar les olivers mil.lenàries és la Taula del Sénia, formada per 27 municipis: 15 de valencians, 9 de catalans i 3 d’aragonesos, situats a banda i banda del riu Sénia i al voltant del Tossal del Rei, punt de trobada d’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana. En aquest territori trobaràs la major concentració del món d’oliveres mil·lenàries. Avui dia hi ha 6.358 exemplars inventariats que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament tots ells de la varietat Farga. La seva presència ha donat caràcter al paisatge, format per un mosaic d’arbres i de pedra en sec i que es coneix com el mar d’oliveres.. ORIZYTE. Futur sense plàstics? La patent d’Orizyte a Amposta creu que és possible. AMPOSTA. És un nou material sostenible a base de pellofa d’arròs, un mètode nou per a la incorporació de “cascareta d’arròs” que pot anar substituïnt el plàstic progressivament, i que està patentant pels seus inventors i per la Cambra d’Amposta.Una tecnologia d’alt valor afegit i exportable a tot el món, que ofereix avantatges competitius per als fabricants, i alhora permet reduir el impacte dels plàstics al medi ambient. El desenvolupament del producte és el resultat de més de 10 anys de recerca i l’estreta col·laboració entre Oryzite i la Càmbra Arrossera del Montsià, cooperativa arrossera fundada el 1927.. OLI BAIX EBRE I MONTSIÀ DOP. L’oli d’oliva de coupatge únic al món. SANTA BÀRBARA. Els olis amb D.O.P Baix Ebre – Montsià, són Olis Verges Extra obtinguts a partir de tres varietats: morruda, sevillenca i farga. D’aspecte són olis nets, transparents, sense vels ni terbolesa. El color varia segons l’època de la recol·lecció i la zona de producció, des de groc verdós a groc daurat. Són olis saborosos i molt aromàtics, amb sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança. Al paladar les connotacions dolces recorden la poma, l’ametlla verda i el plàtan i aquest gust equilibrat dolç conviu amb tocs lleugers d’amargs i picants.. SAL MARINA d’INFOSA. Principal salina espanyola. LA RÀPITA. Sals Gourmet són totes aquelles sals especials i diferents de la sal comuna de diferents orígens que pel seu valor organolèptic especial, intensifiquen i realcen el sabor dels aliments a més d’aportar majors beneficis per a l’organisme que les sals comunes Escames de sal. Un procés de depuració únic i exclusiu i un control a la cristal·lització, afavoreix l’original presentació de la sal en formes de piràmides fràgils. L’especial vidre de sal en forma de piràmides es pot trencar amb els dits o afegir directament al plat. Hi ha molts avantatges en fer servir les escates de sal, la seva gran mida i forma, la seva estructura cruixent que afegeix una nova experiència, s’utilitza menys sal i es potencia més el gust. La sal no s’amaga al plat, sinó que és un ingredient innovador i més actiu com a decoració i potenciador del gust.. L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” del Montsià?. Millor Proposta SOCIOCULTURAL. EUFÒNIC. Premi Nacional de Cultura 2023. AMPOSTA. Eufònic, a més del prestigi aconseguit l’any 2023 amb el Premi Nacional de Cultura a Catalunya, ha aconseguit el 2024 superar la crisi generada per la seua expulsió de la Ràpita, el municipi que l’havia acollit. En la tretzena edició el paper d’anfitrió s’ha traslladat a Amposta, així com a d’altres municipis del territori, passant amb nota el seu impacte cultural al territori. Un territori que ha situat dins dels circuïts nacionals i internacional, canviant ja per a sempre la imatge casposa que durant anys havia arrastrat fruits dels estereotips heretats del tardofranquisme.. COOPERATIVA TERRAM. Una cooperativa de joves per als més vulnerables. LA SÉNIA. Cooperativa Terram és un projecte impulsat per 5 persones joves de la Sénia compromeses amb el territori i la seva gent. Aquest projecte busca donar resposta a dos realitats. La primera és la falta de relleu generacional als camps i l’altra la manca d’oportunitats laborals i socials per aquells col·lectius més vulnerables (joves, persones amb alguna discapacitat, amb malaltia mental, drogodependents, aturats de llarga durada, majors de 45 anys, etc). Aquest projecte es crea des d’una mirada territorial i és per aquest motiu que busca revertir desigualtats a la zona de les Terres del Sénia i les Terres de l’Ebre. Busquen impulsar l’ocupació social i laboral a través de l’agricultura i l’elaboració de productes a partir d’aquesta que permeti combatre el despoblament de la zona.. JORNADES DE LES LLETRES EBRENQUES. L’aposta literària anual de la ma de Joana Serret. AMPOSTA. La Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta ha estat, durant molts d’anys, tot un epicentre cultural i literari de les comarques centrals dels Països Catalans. Les XIX jornades literàries, celebrades durant el mes d’octubre, han estat un exemple magnífic de la seua influència i compromís amb la promoció de la lectura i la cultura, ja que han atret un públic divers i entusiasmat, demostrant, una vegada més, la vitalitat i l’atractiu de la biblioteca com a punt de trobada per a desenes d’escriptors d’arreu de la geografia catalanoparlant.. BALL DE MANTONS. Record històric al tradicional “Ball de Mantons” amb 334 parelles aquest estiu de 2024. ULLDECONA. Es van interpretar la Jota Vella, la Jota Olé i l’acabada d’estrenar Jota Expirada de Joan Nadal Girona, al ritme de la música de la Banda de Música d’Ulldecona. Rècord absolut. Les Festes Quinquennals d’Ulldecona 2024 han tret a ballar el Ball de Mantons 334 parelles, 668 balladors i balladores que van interpretar, amb menys calor de l’habitual, la Jota Vella, la Jota Olé i la recent estrenada Jota Expirada de Joan Nadal Girona, al ritme de la música de la Banda de Música d’Ulldecona. Durant tot el dilluns de festes es van veure els preparatius habituals.. FESTIVALS TERRES DE L’EBRE. Una marca per retroaliment 16 festivals d’abril a novembre. ULLDECONA. La marca Festivals de Terres de l’Ebre és una acció de Col·lectiu Cultura una empresa de les Indústries Culturals que treballa per visibilitzar i dignificar els professionals de la cultura en territoris no metropolitans. Col·lectiu Cultura contribueix al desenvolupament comunitari local, territorial i global a través de la promoció i la professionalització de l’art, la cultura i la creativitat. Entre els seus objectius hi ha els de donar veu i visibilitat a la multidisciplinarietat cultural dels festivals d’un territori singular pel seu patrimoni i paisatge.. L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor proposta SOCIOCULTURAL del Montsià?. Millor Projecte MEDIAMBIENTAL. EURECAT. Un gran centre d’investigació a l’Oriola per oferir solucions. AMPOSTA. El Centre en Resiliència Climàtica (CRC), uibcat un extrem del polígon de l’Oriola a Amposta, és el centre d’excel·lència referent a Catalunya i rellevant a nivell internacional per impulsar la recerca i la innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica, tot cercant solucions transformadores per transitar cap al desenvolupament sostenible i la digitalització. El centre pretén impulsar i contribuir a l’aplicació de l’Estratègia catalana, espanyola i europea d’Adaptació al Canvi Climàtic.. PARC DEL MUSSOL. Campament base per estudiar les ciències naturals. AMPOSTA. Aula i Natura és una associació que neix amb la finalitat de promocionar el coneixement de les ciències naturals a partir de cursos, sortides i tallers, a més de potenciar la fotografia de fauna i el dibuix naturalista. Té diversos professors especialitzats. El Parc del Mussol és un espai natural de 6 ha que té com a finalitat servir de base per a aquesta investigació i divulgació del medi natural. Adjacent al parc, està l’Aula i Natura, amb una aula-taller de 300 m2 i instal·lacions per a estades d’investigadors i voluntaris. El Parc del Mussol és un campament base per a la investigació de les ciències naturals. CAMINS DE GUARDA A LES LLACUNES. Les primeres actuacions de l’Estratègia Delta del Govern. AMPOSTA. El 2023 i 2024 s’ha executat un pla anunciat el 2021. A la pràctica han estat les primeres actuacions destacades de l’Estratègia Delta anunciada pel Govern de la Generalitat per protegir el delta. Les accions han consistit en reforçar els espigons de protecció de les basses del Delta de l’Ebre amb un pressupost de 4,9 milions d’euros. Amb aquesta inversió s’han fet nous camins de guarda a les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada, així com al Canal Vell (Baix Ebre). L’objectiu és protegir els camps de cultiu d’arròs davant d’episodis de desbordament i el risc d’afectació en un futur que pot suposar l’elevació del nivell del mar.. RIET VELL SA. El conservacionisme demostra empresarialment com fer arròs ecològic. AMPOSTA. És l’expressió pràctica de com des del conservacionisme es pot fer agricultura ecològica al mateix temps que es conserva la natura. La finca d’arròssars és una propietat SEO BirdLife i altres socis conservacionistes des de 2001, i està ubicada abans mateix de la platja d’Eucaliptus a Amposta.. VIA VERDA MONTSIA. En execució el traçat Amposta – la Ràpita. AMPOSTA. Un dels punts d’interès imprescindibles de les Terres de l’Ebre és la Via Verda, un camí que recorre el territori de nord a sud i que et permetrà conèixer el paisatge i els diferents pobles a peu, en bicicleta o a cavall.. L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” del Montsià?. Millor TALENT EMPRENEDOR. JERONI CASTELL. Les Moles, quan la superació arriba fins a l’excel·lència. ULLDECONA. Les Moles és un projecte familiar que van iniciar Jeroni Castell i els seus germans a finals del 1992. Uns mesos més tard, Carmen Sauch i Jeroni, recent casats i amb la innociència d’uns joves que s’iniciaven en un món totalment desconegut per a ells, van decidir prendre les regnes del negoci, amb la il·lusió i la passió que encara els acompanya a dia d’avui. Actualment, els seus fills, Pau i Roger, també formen part d’este projecte de vida. Pau, a la cuina, és la mà dreta del seu pare. I Roger, a sala, acompanya a Carmen en esta bonica aventura que és la de fer arribar la cuina d’autor als nostres clients.. JOANA PARDOS. Protagonista d’un documental per a la història. LA RÀPITA. La periodista i directora rapitenca Joanna Pardos, en el seu nou documental estrenat a la plataforma Netflix amb el nom de, #SeAcabó: Diario de las Campeonas, ha protagonitzat un dels èxits audiovisuals de l’any, tot mostrant al món sencer l’escàndol que va eclipsar la victòria de l’equip espanyol de futbol femení a la Copa del Món 2023. El documental ha rebut felicitacions i bons crítiques des de totes bandes. Una setmana després de l’estrena tenia ressò arreu de l’Estat però també en els mitjans internacionals, amb una crítica unànimement aclaparadora. Totes les futbolistes de la Selecció van unir forces fa un any gravant esta autèntica obra d’art de Netflix, on van parlar sense embuts del costat més fosc de la Federació, el seu expresident Luis Rubiales i el exentrenador, Jorge Vilda.. SANTI VALLDEPÉREZ. Promotor del Festival Terres Travel. AMPOSTA. És productor, consultor en comunicació, escriptor i cineasta documental. Actualment estudia el Màster en Direcció de Comunicació de la BSM-UPF, i és professor a l’IES de l’EBRE. I és el promotor del Festival Terres Travel.. Es va titular en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra el 2001. Té el títol de graduat europeu en coproducció de documentals gràcies a la formació per a productors executius EURODOC (2016). He estudiat cursos de Programació Televisiva, Narrativa Transmedia i Direcció de Documentals en en els Ateliers Varan de París (2007), l’Escola Internacional de Cinema i Televisió de Sant Antonio dels Banys de Cuba (2002) i la Universitat Complutense de Madrid.. ANNA ZAERA i ZORAIDA ROSELLÓ. Creadores del festival RIHIHIU. SANTA BÀRBARA. Anna Zaera. Periodista, de Santa Bàrbara i resident a Barcelona. Ha impulsat al costat de Zoraida Rosselló el festival Rihihiu de Santa Bàrbara entre d’altres. Creu en la singularitat de les persones i en la transformació social a través del diàleg, la cultura i la interacció cara a cara. És membre de la cooperativa cultural Surtdecasa.cat que va cofundar el 2010.. Zoraida Rosselló. Nascuda a Barcelona els seus pares són de Santa Bàrbara lloc on sempre que pot s’escapa i on ha desenvolupat diferents documentals i el festival Rihihiu. Neix a Barcelona l’any 1980. Des de petita comença el seu interès per la imatge i de manera autodidacta aconsegueix desenvolupar-lo amb l’experimentació mitjançant la fotografia analògica. aZora films representa l’espai que Zoraida Roselló va inventar per poder desenvolupar les seves pròpies autoproduccions.. LARA SERRANO BAZ. Dissenyadora de prestigi internacional. AMPOSTA. Economista i dissenyadora de prestigi internacional. Regenta Amni Imposita. dissenyadora de moda i estilista que ha desfilat a la 080 de Barcelona i ha exposat a l’Allianz EGO de Madrid. Jove dissenyadora ampostina que amb només 25 anys ja ha desfilat a la 080 Barcelona Fashion Week (2023) i ha participat a Alliance Ego de Madrid (2022). L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Montsià?. Millor ILERCAVÓ PEL MÓN. MARIA IBAÑEZ SABATÉ. Un autèntic cervell per repensar els materials del món. LA SÉNIA Llicenciada i catedràtica en Física. Treballa a l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Àustria, i ara ha creat i dirigeix un centre d’investigació de nanomaterials amb un equip de cervells de tot lo món per crear nous materials més sostenibles que els usats actualment, finançat per la UE a Viena. La seva investigació considera nanomaterials funcionals per a tecnologies de nova generació. Guardonada amb el Premi Ružička de l’ETH Zurich el 2017. Durant la seva investigació doctoral va completar pràctiques a la Comissió Francesa d’Energies Alternatives i Energia Atòmica, Universitat de Chicago, Institut Tecnològic de Califòrnia, Universitat de Cornell i Northwestern. Va ser guardonada amb el Premi Extraordinari, el màxim guardó de la Universitat de Barcelona. Després de doctorar-se, es va incorporar a l’ETH Zurich, on va treballar amb Maksym Kovalenko.. La seva investigació considera que els nanocristalls es poden utilitzar com a blocs de construcció per dissenyar metamaterials.. LAURA RUIZ FERRERES. La millor clarinetista que s’ha format a les bandes de música. AMPOSTA. Al 2023 i 2024 ha participat del projecte ‘Ebrencs pel món’. Catedràtica de clarinet a l’Escola Superior de Música de Frankfurt (Alemanya). Col·labora com a primer clarinet solista amb orquestres de tot el món i és la creadora del festival DeltaChamber, que se celebra anualment a les Terres de l’Ebre. És un exemple de com portar músics de primer nivell mundial a l’Ebre i un dels seus objectius més ambiciosos seria crear una universitat dedicada a la música a les Terres de l’Ebre, un territori de gran tradició musical.. ROBERT RALLO MOYA. Gestor i expert al servei del govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA). AMPOSTA. El personatge més destacat d’Ebrencs pel Món. Treballa als EUA pel Govern. Expert mundial en Intel·ligència Artificial (IA). Dirigeix un dels laboratoris del Departament d’Energia dels Estats Units, un dels dos únics estrangers a fer-ho. Gestiona un pressupost anual de 100 milions de dòlars. Treballa als Estats Units des de fa set anys, al Pacific NorthWest National Laboratory, ubicat a l’estat de Washington. Llicenciat en Química, professor durant vint-i-sis anys a la Universitat Rovira i Virgili i Doctor en Informàtica, va decidir emigrar als Estats Units arran d’una estada de dos anys. Tot i que aviat complirà els 60 anys, el canvi de vida li va arribar quan s’havia llaurat una trajectòria reconeguda a Europa. A l’estat de Washington, va arribar com un estranger, però s’ha adaptat a la cultura nord-americana i aviat aplicarà per tenir la nacionalitat del país. A Exterior, Rallo parla del futur més immediat de la intel·ligència artificial i de la seva feina, que l’ha dut a travessar l’Oceà Atlàntic.. Robert Rallo és un químic i informàtic que exerceix de director de la Divisió de Dades, Matemàtiques i Informàtica Avançada (ACMDD) a PNNL. També és professor afiliat al Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Washington.. Des del 2017 fins al 2019, Robert va dirigir el grup de ciències de dades a ACMDD. Abans d’incorporar-se al PNNL, va ser professor associat (2007–2016) d’informàtica i IA i director del Centre d’Innovació Tecnològica Avançada (2012–2016) de la Universitat Rovira i Virgili de Catalunya.. ADAM RAGA i SANS. El trial acomiada a Raga amb 41 títols, 6 d’ells mundials. ULLDECONA. Adam Raga i Sans (Ulldecona, 6 d’abril de 1982) és un pilot de trial català que ha guanyat 6 campionats del món de trial, quatre d’ells en modalitat indoor i dos a l’aire lliure. A banda, ha guanyat 18 vegades el Trial de les Nacions i 8 el Trial de les Nacions Indoor com a membre de l’equip estatal, així com 6 vegades el campionat d’Espanya absolut i 3 l’indoor. El seu estil es caracteritza per un pilotatge molt “”aeri””, avançant principalment amb la roda del darrere, tècnica particularment eficaç en trial Indoor.. VICENT PLANELLES. El rapitenc que ha estudiat tota la vida el virus de la sida des dels EUA. Vicent Planelles Comí (La Ràpita, 1960) és un biòleg molecular.. L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN”, del Montsià?. Premis PERIFÈRIC (6). Montsià: la comarca equilibrada per viure-hi és un article de EbreDigital.cat.
La comarca del Montsià és la més compacta i equilibrada en la seua oferta de candidats. Totes les seues categories estan molt disputades i pràcticament tots els municipis aporten la seua part, sobretot si es tinguessen en compte la llarga llista de preinscrits que es va haver de quedar fora dels premis, perquè es va […] Premis PERIFÈRIC (6). Montsià: la comarca equilibrada per viure-hi és un article de EbreDigital.cat.
Premis PERIFÈRIC (6). Montsià: la comarca equilibrada per viure-hi – EbreDigital.cat. . ;. . Facebook Instagram WhatsApp Telegram YouTube