Per la part sud l’Alt Maestrat és la comarca més allunyada de Morella i Tortosa (on estan les redaccions de COMARQUESNORD i EBREDIGITAL.CAT). Periodísticament, per als redactors, ha estat apassionat retrobar actors poc habituals en el relat, i tot una descoberta d’actius extraordinaris. Des desconeixement, més en productes que en altres categories. Al capdavall, el que persegueixen els Premis PERIFÈRIC és potenciar això, el coneixement de l’antiga Ilercavònia, i és tot un plaer recordar els aromes i sabors infantils (antigament gent sempre s’ha estat visitant, quan el turisme era més de proximitat). I ara, torna a repetir-se la història.
Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC de l’Alt Maestrat:
1. SANTIAGO AGUSTINA SEGARRA, alcalde d’Atzeneta del Maestrat
2. ELIA GARCIA COLOM, alcaldessa de l’Ajuntament de Benassal
3. ISABEL ALBALAT, alcalde d’Albocàsser
4. GUSTAVO VIOL, coordinador CDR Alt Maaestrat
5. JOSEFA GONDOMAR, Presidenta CAIXA RURAL DE VINARÒS
6. JULIÀ GUIMERÀ, economista
7. VÍCTOR TENA, periodista Els Ports Ràdio – SER
8. JULI VIDAL, periodista, exdirector de Ràdio Nueva
9. FRANCESC PUIG, periodista
Millor PROJECTE EMPRESARIAL
COOPERATIVA QUESOS DE CATÍ. Més de 60 premis nacionals i internacionals
CATÍ. Quesos de Catí és una cooperativa dedicada a la producció de formatges artesanals amb llet crua de vaca. Amb més de 30 anys d’experiència, aquesta cooperativa ha estat fonamental per preservar les tradicions d’elaboració i potenciar els valors locals, garantint la qualitat i el sabor dels seus productes. La seva aposta per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient es reflecteix en la seva capacitat per innovar i crear productes singulars. Aquesta cooperativa és un referent en la comarca gràcies al seu compromís amb la terra, el territori i la comunitat. Per més informació, podeu consultar la pàgina web de Quesos de Catí aquí.
COOPERATIVA SANT BERTOMEU D’ATZENETA COOP. V. Innovació i Compromís pel Desenvolupament Rural de Penyagolosa
ATZENETA DEL MAESTRAT. La Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d’Atzeneta és una entitat que, sense renunciar al seu origen agrícola i ramader, ha evolucionat per esdevenir un actor fonamental en el desenvolupament rural de la Mancomunitat de Penyagolosa. Una transformació basada en una diversificació empresarial de productes i serveis per tal de dotar al territori de uns serveis bàsics, amb uns objectius clars, com són la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, creació de riquesa, generar noves oportunitats d’ocupació, fixar població i contribuir a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica dels pobles de la zona de Penyagolosa.
MARKET MAESTRAT. Naix la plataforma digital comunitària
BENASSAL. Els empresaris i productors de l’Alt Maestrat disposen d’una nova eina pel seu posicionament i visibilitat en línia, la plataforma de market place (marketmaestrat.com), des d’on ofereixen al món els seus productes artesans. En aquest marc i entre les nombroses activitats que desenvolupa l’Acord Territorial i Pacte per l’Ocupació de l’Alt Maestrat.
COOPERATIVA AGRÍCOLA BENASALENSE. La cooperativa del desenvolupament econòmic
ALBOCÀSSER. Un referent dins el sector primari del Alt Maestrat, amb seu a Benassal. Es dedica a la producció i comercialització de fruits secs com ametlles i avellanes, així com a la fabricació de pinsos per a animals de granja. Amb aproximadament 20 empleats, la cooperativa té una facturació anual estimada entre 6 i 30 milions d’euros. A més de la producció agrícola, proporciona serveis complementaris relacionats amb l’agricultura i la ramaderia, cosa que li permet contribuir activament al desenvolupament econòmic de la regió i la seva comunitat agrícola.”
CUINATUR. Menjadors escolars sostenibles
Aquesta empresa naix a Albocàsser i encara avui té seu a Albocàsser, encara que l’oficina principal estigui a Castelló. Enguany compleix 20 any. És una empresa familiar que naix al 2004 amb l’objectiu d’implantar un model d’alimentació saludable i sostenible a les escoles. Elabora un tipus de cuina basada en la tradició gastronòmica valenciana, basada en la dieta mediterrània, amb productes majoritàriament frescs, de proximitat, de temporada i de producció agroecològica.
L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” de l’Alt Maestrat?
Millor PRODUCTE
AIGUA DE BENASAL. L’aigua que consumeix Lionel Messi
BENASSAL. Al 1972 la Secció Agrària es va dividir en dues: Secció d’Ametlla i Secció Agrària/Subministraments. La Secció d’Ametlla gestiona tot allò relacionat amb la comercialització d’aquest fruit sec, mentre que la Secció Agrària/Subministraments té una oferta molt àmplia i atractiva de serveis per a socis i sòcies. Atzeneta s’ha anat desenvolupant durant més de 75 anys i la Cooperativa s’ha adaptat a les seves necessitats. A finals dels anys 90, es van diversificar els serveis, per donar una resposta responsable i de qualitat a les demandes dels socis. Fruit d´aquesta estratègia de diversificació es crea la Secció d´Energies Renovables, adquirint una planta fotovoltaica, en una aposta per les energies netes.
XOCOLATE ARTESÀ MAR NEGRE. Xocolates artesans Zena, fabricació artesana
ALBOCÀSSER. Empresa familiar formada per mare i filla, dedicades a l’art de la xocolata. Creem productes artesanals únics que combinen tradició i creativitat, utilitzant ingredients de la més alta qualitat per oferir una experiència sensorial única. El nostre compromís amb la qualitat comença amb la selecció de les millors xocolates, com Barry i Callebaut, elaborats amb cacau de cultius sostenibles i traçables.
FORMATGE DE CATÍ – COOPERATIVA. Dels millors formatges del món
CATÍ. El formatge Tronchón de llet de cabra i la varietat amb romer han estat reconeguts amb la medalla de plata al concurs internacional de formatges celebrat a Noruega. Aquest guardó reafirma el segell de qualitat dels formatges de Catí que han aconseguit més de seixanta premis en diferents concursos nacionals i internacionals.
ELS MASETS (FORMATGERIA I LACTIS). Formatge amb ovelles de raça
TORRE D’EN BESSORA. Lacaune. Situada en la Torre D’en Besora, xicotet poble de la comarca del Maestrat, a l’interior de Castelló. La seua especialitat sempre ha estat la ramaderia, ovelles per a la producció de carn. A l’any 2000 van canviar el ramat per la raça Lacaune. La genètica d’aquesta raça es caracteritza per la qualitat de la seua llet, molt alta en grassa i proteïna.
L’ esperit emprenedor, junt amb l’interès por revitalitzar la zona rural en la que viuen, va fer que el seu creixement no fora altra cosa que una evolució natural fins el punt on ara es troben.
MERCAT DE LA TRUFA i PRODUCTES DEL MAESTRAT. El punt de trobada del preuat producte
CULLA. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’associació municipal Culla 20-30, on s’aposta per la venta directa de productes de km0. Es tracta d’un mercat de venta directa de productes que es realitza tots els diumenges del mes de desembre, gener i febrer, apostant pel sector primari del municipi i de la comarca i aconseguint reduir tot tipus d’intermediaris. On el producte que es ven, es directament del productor al consumidor final.
L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” de l’Alt Maestrat?
Millor proposta SOCIOCULTURAL
CENTRE DE DESENVOLUPAMENT RURAL (CDR). Un CDR per cohesionar tres comarques
ALBOCÀSSER. El CDR Alt Maestrat és un Centre de Desenvolupament Rural que ajuda a millorar la vida de la gent del territori. Oferim serveis i activitats amb l’objectiu de donar suport i ajudar a persones i col·lectius desfavorits a causa de la desigualtat d’oportunitats i la discriminació. Treballem per generar un impacte social positiu en l’àmbit rural
FESTIVAL D’ARTS ESCÈNIQUES “XALAR A L’ALT MAESTRAT”. Xalar és diferent a gaudir
ALBOCÀSSER. Xalar és un festival d’arts escèniques contemporànies de la comarca de l’Alt Maestrat que te lloc al mes de maig. El principal objectiu de Xalar és fer gaudir a la nostra comarca, l’Alt Maestrat. És per això que l’exhibició de peces d’arts escèniques és l’element vertebrador daquest esdeveniment festiu.
APLEC PENYAGOLOSA. L’aplec a un pas del cel
VISTABELL DEL MAESTRAT. L’Aplec de Penyagolosa és una proposta sociocultural que ha enfortit la comunitat de l’Alcalatén i l’Alto Maestrazgo, millorant la vida dels habitants de la comarca. Celebrat anualment, aquest esdeveniment no només és una trobada religiosa i festiva, sinó una celebració de la identitat cultural dels pobles de la zona, com Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Benafigos i Xodos. A través de l’Aplec, que se celebra als peus de la muntanya de Penyagolosa, els habitants renoven el seu sentiment de comunitat i de preservació de les tradicions. En 2023 i 2024, aquesta iniciativa ha estat fonamental per revitalitzar la vida cultural i social de la comarca.
LA CAPILLA SIXTINA. Una de les principals atraccions de la comarca
CATÍ. Un dels llocs enigmàtics de Catí, i que atrau més visites, és l’ermita de la Mare de Déu de l’Avellà o l’Emita de l’Avellà, un lloc conegut històricament per la bondat de les seves aigües. L’Aigua de l’Avellà s’extreu del conegut deu del mateix nom, ja apreciat pels àrabs. Hi ha constància documental de l’existència de la font des de fa més de 300 anys. Va ser declarada d’utilitat pública el 1928.A l’interior de l’Ermita de l’Avellà trobem una exuberància decorativa que, des de la mateixa entrada, està ornamentada amb daurats i pintures a la fresca realitzades el 1737 obra de l’artista de Sant Mateu, Pasqual Mespletera, que també va decorar la Capella de la Comunió de l’església de Catí.””
CASAL POPULAR ATZENETA DEL MAESTRAT. Un casal, un tresor
ATZENETA DEL MAESTRAT. El Casal Popular d’Atzeneta del Maestrat és molt més que un espai físic: és el cor d’una proposta autogestionada, participativa i integradora que ha transformat la vida cultural i social del nostre poble i comarca. Fundat el 2009, aquest projecte sorgeix com una iniciativa conjunta de la Comissió Cultural i l’Assemblea de Joves, amb l’objectiu de crear un punt de trobada inclusiu i plural, on la participació comunitària siga motor de canvi i cohesió social. Durant els anys 2023 i 2024, el Casal ha destacat pel seu ampli ventall d’activitats.
L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor proposta SOCIOCULTURAL de l’Alt Maestrat?
Millor Projecte MEDIAMBIENTAL
RAMATS CONTRA ELS INCENDIS AMB GEOLOCALITZACIÓ. Prova pilot el 2024 per atraure el relleu eneracional
VILAR DE CANES. La Diputació de Castelló aposta per estendre el projecte de pasturatge i tancat virtual a municipis de la província per a reforçar la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis. La institució provincial ha reservat una partida de 40.000 euros en el pressupost 2025 per a dur a terme l’estudi de viabilitat i aplicació municipal després dels bons resultats de la prova pilot realitzada enguany.
RENOVABLES PENYAGOLOSA COOP. Comunitat energètica local
ATZENETA DEL MAESTRAT. Cooperativa de consumidors i usuaris sense ànim de lucre que naix amb l’objectiu de reduir els costos energètics de diversos subministraments locals a través de l’ús d’energia renovable, principalment la fotovoltaica. Atzeneta
MAS DE LA MESQUITA. El món rural que torna
CULLA. Culla (visita a casa rural, als camps de teball agrícola, costum i vida en el mas en temps antic + visita a conjunt de barraques de pedra en sec)
CATÍ TÈXTIL. Especialistes en reciclatge de material tèxtil
CATÍ. Empresa dedicada al reciclatge de material tèxtil. Catí Tèxtil, ubicada a Catí (Castelló), és una empresa dedicada al reciclatge de materials tèxtils, amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat ecològica. Des de la seva fundació, ha apostat per la recuperació de materials sobrants o descartats per les grans marques, transformant-los en productes de qualitat i resistència. La seva missió es centra en la recuperació tèxtil renovable, contribuint a la reducció de residus i a la conservació dels recursos naturals.
RECOLLIDA DE RESIDUS PORTA A PORTA DES DE 2024. El primer municipi de la comarca
VISTAVELLA DEL MAESTRAT. En Vistabella del Maestrat es continuarà recollint de forma selectiva i porta a porta els diferents residus generats, que permet agilitzar i retallar els temps de processat i tractament de cada fracció de residus. L’Ajuntament de Vistabella del Maestrat ha aprovat en sessió plenària extraordinària, amb un únic vot en contra del Partit Popular, el Pla de Residus del 2024 amb el qual es continua apostant en el mateix full de ruta que fa 5 anys es porta treballant amb excel·lents resultats en la recollida i tractament de deixalles.
L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” de l’Alt Maestrat?
Millor Talent Emprenedor
FELIP BELTRAN BELLMUNT. Creador d’OLI FOGÀ d’Albocasser, varietats autèntiques i singulars
ALBOCÀSSER. Oli d’oliva verge extra promogut per Francisco Vicente Tena Albert, enginyer agrònom i técnic en eficiència energética. Seguint la tradició familiar l’empresa, OLIS FOGÀ, es dedica al cultiu, l’elaboració i la venda d’oli d’oliva verge extra de la màxima qualitat. Fogà deu el seu nom a dues varietats locals rescatades després de la gelada del 1956: FO (Fol) + GA (Grossal d’Albocàsser). Disposen d e Laa Casa del Molí SCP, on es pot visitar l’antiga almàssera.
Promotores de MAR NEGRE. Xocolates artesans Zena, fabricació artesana
ALBOCÀSSER. Una mare i una filla (amb noms pendents de validar) són les responsables de Mar Negre Xocolates Artesans, un projecte familiar que destaca pel seu compromís amb la innovació i el talent, basats també en la qualitat i la sostenibilitat en la producció de xocolates artesanals. Les dos emprenedores han aconseguit un gran reconeixement durant els últims anys per la seva innovació i creativitat en el sector.
Promotora de CASA AVELLÀ. Un hotel de tranquilitat a Catí
CATÍ
GUSTAU VIOL ZARAGOZA. Organitzar-se per donar de menjar als que més ho necessiten
ALBOCÀSSER. Gustau Viol Zaragoza és el gerent d’un projecte que gestionen més de 30 persones. El CDR Alt Maestrat és un Centre de Desenvolupament Rural que ajuda a millorar la vida de la gent del territori. Ofereix serveis i activitats amb l’objectiu de donar suport i ajudar a persones i col·lectius desfavorits a causa de la desigualtat d’oportunitats i la discriminació. Treballenper generar un impacte social positiu en l’àmbit rural.
NOA ROS. Gimnàstica rítmica
COVES DE VINROMÀ. Noa Ros Esteller (Cuevas de Vinromá, Castelló, 28 de octubre de 2002) es una gimnasta rítmica espanyola. Pertany al Club Mabel de Benicarló, i ha estat campiona d’España en categoría d’honor (2019). Retirada avans d’hora per una radiculopatia, es reinventa portant la Gimnasia Ritmica a tots els pobles del món rural, facilitant així a la nostra zona la practica d’aquest esport tant complicat, mitjançant la creació d’una cooperativa.
L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR de l’Alt Maestrat?
Millor ILERCAVÓ PEL MÓN
ALBERT BELLMUNT GIL. Neurocientífic clinic en Finlandia, es professor en la Universitat.
ALBOCÀSSER. Mànager d’educació (“Education Manager”) i coordinador de màster a la Universitat de Turku. Investigador en neurociència, especialitatzat en l’adicció al joc i trastorns psiquiàtrics). Malgrat la distancia, continua mantenint el contacte amb els seus orígens, com per exemple, continuar tocant activament amb la banda de música del seu poble, d’Albocàsser, durant les festes patronals i altres celebracions tradicionals com la Festa de les Cartes i la Puríssima.
EMILI FERNANDO PUIG. Activista cultural de tarannà profundament democràtic
BENASSAL.
Emili Fernando Puig, originari de Benassal, és un activista cultural i historiador amb una forta vocació democràtica. Els anys 2023 i 2024 han estat un període en què ha continuat la seva tasca en la promoció de projectes culturals i socials en el territori. Durant aquest temps, ha estat implicat en la restauració del patrimoni local, com la recuperació de l’abeurador del Bale a Albocàsser, un projecte que ha revitalitzat les infraestructures tradicionals de la muntanya Montegordo.
JAVIER CIPRÉS. Activista del moviment social ‘Teruel existe’
CALACEIT. Javier Ciprés serà diputat provincial per Teruel Existe al . llarg d’esta legislatura. El veí del Matarranya, un dels caps més visibles del moviment ciutadà al Baix Aragó, qui es va presentar a l’alcaldia de Ràfels en els últims comicis, prendrà el pròxim dilluns possessió com a diputat a la capital provincial.
ÀNGELA PORCAR CLIMENT. Enginyera mecànica a Mèxic
BENASSAL. Enginyera mecànica que està treballant amb un reactor amb un diseny inherent segur basat en les sinergies entre el combustible robust, el refrigerant de sal i els mecanismes de seguritat pasiva, amb el que reduir la petjada de carboni, a l’empresa Kairos Power a Alburquerque (Nuevo México). Mantenidora de les festes majors de Benassal el 2023.
L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN” de l’Alt Maestrat?
Premis PERIFÈRIC (7). Alt Maestrat, retrobaments i descobriments ‘delicatessen’ és un article de EbreDigital.cat.
Per la part sud l’Alt Maestrat és la comarca més allunyada de Morella i Tortosa (on estan les redaccions de COMARQUESNORD i EBREDIGITAL.CAT). Periodísticament, per als redactors, ha estat apassionat retrobar actors poc habituals en el relat, i tot una descoberta d’actius extraordinaris. Des desconeixement, més en productes que en altres categories. Al capdavall, el que persegueixen els Premis PERIFÈRIC és potenciar això, el coneixement de l’antiga Ilercavònia, i és tot un plaer recordar els aromes i sabors infantils (antigament gent sempre s’ha estat visitant, quan el turisme era més de proximitat). I ara, torna a repetir-se la història.. Membres del Jurat que voten els Premis PERIFÈRIC de l’Alt Maestrat:. 1. SANTIAGO AGUSTINA SEGARRA, alcalde d’Atzeneta del Maestrat. 2. ELIA GARCIA COLOM, alcaldessa de l’Ajuntament de Benassal. 3. ISABEL ALBALAT, alcalde d’Albocàsser. 4. GUSTAVO VIOL, coordinador CDR Alt Maaestrat. 5. JOSEFA GONDOMAR, Presidenta CAIXA RURAL DE VINARÒS. 6. JULIÀ GUIMERÀ, economista. 7. VÍCTOR TENA, periodista Els Ports Ràdio – SER. 8. JULI VIDAL, periodista, exdirector de Ràdio Nueva. 9. FRANCESC PUIG, periodista. Millor PROJECTE EMPRESARIAL. COOPERATIVA QUESOS DE CATÍ. Més de 60 premis nacionals i internacionals. CATÍ. Quesos de Catí és una cooperativa dedicada a la producció de formatges artesanals amb llet crua de vaca. Amb més de 30 anys d’experiència, aquesta cooperativa ha estat fonamental per preservar les tradicions d’elaboració i potenciar els valors locals, garantint la qualitat i el sabor dels seus productes. La seva aposta per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient es reflecteix en la seva capacitat per innovar i crear productes singulars. Aquesta cooperativa és un referent en la comarca gràcies al seu compromís amb la terra, el territori i la comunitat. Per més informació, podeu consultar la pàgina web de Quesos de Catí aquí.. COOPERATIVA SANT BERTOMEU D’ATZENETA COOP. V. Innovació i Compromís pel Desenvolupament Rural de Penyagolosa. ATZENETA DEL MAESTRAT. La Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d’Atzeneta és una entitat que, sense renunciar al seu origen agrícola i ramader, ha evolucionat per esdevenir un actor fonamental en el desenvolupament rural de la Mancomunitat de Penyagolosa. Una transformació basada en una diversificació empresarial de productes i serveis per tal de dotar al territori de uns serveis bàsics, amb uns objectius clars, com són la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, creació de riquesa, generar noves oportunitats d’ocupació, fixar població i contribuir a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica dels pobles de la zona de Penyagolosa.. MARKET MAESTRAT. Naix la plataforma digital comunitària. BENASSAL. Els empresaris i productors de l’Alt Maestrat disposen d’una nova eina pel seu posicionament i visibilitat en línia, la plataforma de market place (marketmaestrat.com), des d’on ofereixen al món els seus productes artesans. En aquest marc i entre les nombroses activitats que desenvolupa l’Acord Territorial i Pacte per l’Ocupació de l’Alt Maestrat.. COOPERATIVA AGRÍCOLA BENASALENSE. La cooperativa del desenvolupament econòmic. ALBOCÀSSER. Un referent dins el sector primari del Alt Maestrat, amb seu a Benassal. Es dedica a la producció i comercialització de fruits secs com ametlles i avellanes, així com a la fabricació de pinsos per a animals de granja. Amb aproximadament 20 empleats, la cooperativa té una facturació anual estimada entre 6 i 30 milions d’euros. A més de la producció agrícola, proporciona serveis complementaris relacionats amb l’agricultura i la ramaderia, cosa que li permet contribuir activament al desenvolupament econòmic de la regió i la seva comunitat agrícola.”. CUINATUR. Menjadors escolars sostenibles. Aquesta empresa naix a Albocàsser i encara avui té seu a Albocàsser, encara que l’oficina principal estigui a Castelló. Enguany compleix 20 any. És una empresa familiar que naix al 2004 amb l’objectiu d’implantar un model d’alimentació saludable i sostenible a les escoles. Elabora un tipus de cuina basada en la tradició gastronòmica valenciana, basada en la dieta mediterrània, amb productes majoritàriament frescs, de proximitat, de temporada i de producció agroecològica.. L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” de l’Alt Maestrat?. Millor PRODUCTE. AIGUA DE BENASAL. L’aigua que consumeix Lionel Messi. BENASSAL. Al 1972 la Secció Agrària es va dividir en dues: Secció d’Ametlla i Secció Agrària/Subministraments. La Secció d’Ametlla gestiona tot allò relacionat amb la comercialització d’aquest fruit sec, mentre que la Secció Agrària/Subministraments té una oferta molt àmplia i atractiva de serveis per a socis i sòcies. Atzeneta s’ha anat desenvolupant durant més de 75 anys i la Cooperativa s’ha adaptat a les seves necessitats. A finals dels anys 90, es van diversificar els serveis, per donar una resposta responsable i de qualitat a les demandes dels socis. Fruit d´aquesta estratègia de diversificació es crea la Secció d´Energies Renovables, adquirint una planta fotovoltaica, en una aposta per les energies netes.. XOCOLATE ARTESÀ MAR NEGRE. Xocolates artesans Zena, fabricació artesana. ALBOCÀSSER. Empresa familiar formada per mare i filla, dedicades a l’art de la xocolata. Creem productes artesanals únics que combinen tradició i creativitat, utilitzant ingredients de la més alta qualitat per oferir una experiència sensorial única. El nostre compromís amb la qualitat comença amb la selecció de les millors xocolates, com Barry i Callebaut, elaborats amb cacau de cultius sostenibles i traçables.. FORMATGE DE CATÍ – COOPERATIVA. Dels millors formatges del món. CATÍ. El formatge Tronchón de llet de cabra i la varietat amb romer han estat reconeguts amb la medalla de plata al concurs internacional de formatges celebrat a Noruega. Aquest guardó reafirma el segell de qualitat dels formatges de Catí que han aconseguit més de seixanta premis en diferents concursos nacionals i internacionals.. ELS MASETS (FORMATGERIA I LACTIS). Formatge amb ovelles de raça. TORRE D’EN BESSORA. Lacaune. Situada en la Torre D’en Besora, xicotet poble de la comarca del Maestrat, a l’interior de Castelló. La seua especialitat sempre ha estat la ramaderia, ovelles per a la producció de carn. A l’any 2000 van canviar el ramat per la raça Lacaune. La genètica d’aquesta raça es caracteritza per la qualitat de la seua llet, molt alta en grassa i proteïna.. L’ esperit emprenedor, junt amb l’interès por revitalitzar la zona rural en la que viuen, va fer que el seu creixement no fora altra cosa que una evolució natural fins el punt on ara es troben.. MERCAT DE LA TRUFA i PRODUCTES DEL MAESTRAT. El punt de trobada del preuat producte. CULLA. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’associació municipal Culla 20-30, on s’aposta per la venta directa de productes de km0. Es tracta d’un mercat de venta directa de productes que es realitza tots els diumenges del mes de desembre, gener i febrer, apostant pel sector primari del municipi i de la comarca i aconseguint reduir tot tipus d’intermediaris. On el producte que es ven, es directament del productor al consumidor final.. L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” de l’Alt Maestrat?. Millor proposta SOCIOCULTURAL. CENTRE DE DESENVOLUPAMENT RURAL (CDR). Un CDR per cohesionar tres comarques. ALBOCÀSSER. El CDR Alt Maestrat és un Centre de Desenvolupament Rural que ajuda a millorar la vida de la gent del territori. Oferim serveis i activitats amb l’objectiu de donar suport i ajudar a persones i col·lectius desfavorits a causa de la desigualtat d’oportunitats i la discriminació. Treballem per generar un impacte social positiu en l’àmbit rural. FESTIVAL D’ARTS ESCÈNIQUES “XALAR A L’ALT MAESTRAT”. Xalar és diferent a gaudir. ALBOCÀSSER. Xalar és un festival d’arts escèniques contemporànies de la comarca de l’Alt Maestrat que te lloc al mes de maig. El principal objectiu de Xalar és fer gaudir a la nostra comarca, l’Alt Maestrat. És per això que l’exhibició de peces d’arts escèniques és l’element vertebrador daquest esdeveniment festiu.. APLEC PENYAGOLOSA. L’aplec a un pas del cel. VISTABELL DEL MAESTRAT. L’Aplec de Penyagolosa és una proposta sociocultural que ha enfortit la comunitat de l’Alcalatén i l’Alto Maestrazgo, millorant la vida dels habitants de la comarca. Celebrat anualment, aquest esdeveniment no només és una trobada religiosa i festiva, sinó una celebració de la identitat cultural dels pobles de la zona, com Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Benafigos i Xodos. A través de l’Aplec, que se celebra als peus de la muntanya de Penyagolosa, els habitants renoven el seu sentiment de comunitat i de preservació de les tradicions. En 2023 i 2024, aquesta iniciativa ha estat fonamental per revitalitzar la vida cultural i social de la comarca.. LA CAPILLA SIXTINA. Una de les principals atraccions de la comarca. CATÍ. Un dels llocs enigmàtics de Catí, i que atrau més visites, és l’ermita de la Mare de Déu de l’Avellà o l’Emita de l’Avellà, un lloc conegut històricament per la bondat de les seves aigües. L’Aigua de l’Avellà s’extreu del conegut deu del mateix nom, ja apreciat pels àrabs. Hi ha constància documental de l’existència de la font des de fa més de 300 anys. Va ser declarada d’utilitat pública el 1928.A l’interior de l’Ermita de l’Avellà trobem una exuberància decorativa que, des de la mateixa entrada, està ornamentada amb daurats i pintures a la fresca realitzades el 1737 obra de l’artista de Sant Mateu, Pasqual Mespletera, que també va decorar la Capella de la Comunió de l’església de Catí.””. CASAL POPULAR ATZENETA DEL MAESTRAT. Un casal, un tresor. ATZENETA DEL MAESTRAT. El Casal Popular d’Atzeneta del Maestrat és molt més que un espai físic: és el cor d’una proposta autogestionada, participativa i integradora que ha transformat la vida cultural i social del nostre poble i comarca. Fundat el 2009, aquest projecte sorgeix com una iniciativa conjunta de la Comissió Cultural i l’Assemblea de Joves, amb l’objectiu de crear un punt de trobada inclusiu i plural, on la participació comunitària siga motor de canvi i cohesió social. Durant els anys 2023 i 2024, el Casal ha destacat pel seu ampli ventall d’activitats.. L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor proposta SOCIOCULTURAL de l’Alt Maestrat?. . Millor Projecte MEDIAMBIENTAL. RAMATS CONTRA ELS INCENDIS AMB GEOLOCALITZACIÓ. Prova pilot el 2024 per atraure el relleu eneracional. VILAR DE CANES. La Diputació de Castelló aposta per estendre el projecte de pasturatge i tancat virtual a municipis de la província per a reforçar la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis. La institució provincial ha reservat una partida de 40.000 euros en el pressupost 2025 per a dur a terme l’estudi de viabilitat i aplicació municipal després dels bons resultats de la prova pilot realitzada enguany.. RENOVABLES PENYAGOLOSA COOP. Comunitat energètica local. ATZENETA DEL MAESTRAT. Cooperativa de consumidors i usuaris sense ànim de lucre que naix amb l’objectiu de reduir els costos energètics de diversos subministraments locals a través de l’ús d’energia renovable, principalment la fotovoltaica. Atzeneta. MAS DE LA MESQUITA. El món rural que torna. CULLA. Culla (visita a casa rural, als camps de teball agrícola, costum i vida en el mas en temps antic + visita a conjunt de barraques de pedra en sec). CATÍ TÈXTIL. Especialistes en reciclatge de material tèxtil. CATÍ. Empresa dedicada al reciclatge de material tèxtil. Catí Tèxtil, ubicada a Catí (Castelló), és una empresa dedicada al reciclatge de materials tèxtils, amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat ecològica. Des de la seva fundació, ha apostat per la recuperació de materials sobrants o descartats per les grans marques, transformant-los en productes de qualitat i resistència. La seva missió es centra en la recuperació tèxtil renovable, contribuint a la reducció de residus i a la conservació dels recursos naturals.. RECOLLIDA DE RESIDUS PORTA A PORTA DES DE 2024. El primer municipi de la comarca. VISTAVELLA DEL MAESTRAT. En Vistabella del Maestrat es continuarà recollint de forma selectiva i porta a porta els diferents residus generats, que permet agilitzar i retallar els temps de processat i tractament de cada fracció de residus. L’Ajuntament de Vistabella del Maestrat ha aprovat en sessió plenària extraordinària, amb un únic vot en contra del Partit Popular, el Pla de Residus del 2024 amb el qual es continua apostant en el mateix full de ruta que fa 5 anys es porta treballant amb excel·lents resultats en la recollida i tractament de deixalles.. L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” de l’Alt Maestrat?. Millor Talent Emprenedor. FELIP BELTRAN BELLMUNT. Creador d’OLI FOGÀ d’Albocasser, varietats autèntiques i singulars. ALBOCÀSSER. Oli d’oliva verge extra promogut per Francisco Vicente Tena Albert, enginyer agrònom i técnic en eficiència energética. Seguint la tradició familiar l’empresa, OLIS FOGÀ, es dedica al cultiu, l’elaboració i la venda d’oli d’oliva verge extra de la màxima qualitat. Fogà deu el seu nom a dues varietats locals rescatades després de la gelada del 1956: FO (Fol) + GA (Grossal d’Albocàsser). Disposen d e Laa Casa del Molí SCP, on es pot visitar l’antiga almàssera.. Promotores de MAR NEGRE. Xocolates artesans Zena, fabricació artesana. ALBOCÀSSER. Una mare i una filla (amb noms pendents de validar) són les responsables de Mar Negre Xocolates Artesans, un projecte familiar que destaca pel seu compromís amb la innovació i el talent, basats també en la qualitat i la sostenibilitat en la producció de xocolates artesanals. Les dos emprenedores han aconseguit un gran reconeixement durant els últims anys per la seva innovació i creativitat en el sector.. Promotora de CASA AVELLÀ. Un hotel de tranquilitat a Catí. CATÍ. GUSTAU VIOL ZARAGOZA. Organitzar-se per donar de menjar als que més ho necessiten. ALBOCÀSSER. Gustau Viol Zaragoza és el gerent d’un projecte que gestionen més de 30 persones. El CDR Alt Maestrat és un Centre de Desenvolupament Rural que ajuda a millorar la vida de la gent del territori. Ofereix serveis i activitats amb l’objectiu de donar suport i ajudar a persones i col·lectius desfavorits a causa de la desigualtat d’oportunitats i la discriminació. Treballenper generar un impacte social positiu en l’àmbit rural.. NOA ROS. Gimnàstica rítmica. COVES DE VINROMÀ. Noa Ros Esteller (Cuevas de Vinromá, Castelló, 28 de octubre de 2002) es una gimnasta rítmica espanyola. Pertany al Club Mabel de Benicarló, i ha estat campiona d’España en categoría d’honor (2019). Retirada avans d’hora per una radiculopatia, es reinventa portant la Gimnasia Ritmica a tots els pobles del món rural, facilitant així a la nostra zona la practica d’aquest esport tant complicat, mitjançant la creació d’una cooperativa.. L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR de l’Alt Maestrat?. Millor ILERCAVÓ PEL MÓN. ALBERT BELLMUNT GIL. Neurocientífic clinic en Finlandia, es professor en la Universitat.. ALBOCÀSSER. Mànager d’educació (“Education Manager”) i coordinador de màster a la Universitat de Turku. Investigador en neurociència, especialitatzat en l’adicció al joc i trastorns psiquiàtrics). Malgrat la distancia, continua mantenint el contacte amb els seus orígens, com per exemple, continuar tocant activament amb la banda de música del seu poble, d’Albocàsser, durant les festes patronals i altres celebracions tradicionals com la Festa de les Cartes i la Puríssima.. EMILI FERNANDO PUIG. Activista cultural de tarannà profundament democràtic. BENASSAL.. Emili Fernando Puig, originari de Benassal, és un activista cultural i historiador amb una forta vocació democràtica. Els anys 2023 i 2024 han estat un període en què ha continuat la seva tasca en la promoció de projectes culturals i socials en el territori. Durant aquest temps, ha estat implicat en la restauració del patrimoni local, com la recuperació de l’abeurador del Bale a Albocàsser, un projecte que ha revitalitzat les infraestructures tradicionals de la muntanya Montegordo.. JAVIER CIPRÉS. Activista del moviment social ‘Teruel existe’. CALACEIT. Javier Ciprés serà diputat provincial per Teruel Existe al . llarg d’esta legislatura. El veí del Matarranya, un dels caps més visibles del moviment ciutadà al Baix Aragó, qui es va presentar a l’alcaldia de Ràfels en els últims comicis, prendrà el pròxim dilluns possessió com a diputat a la capital provincial.. ÀNGELA PORCAR CLIMENT. Enginyera mecànica a Mèxic. BENASSAL. Enginyera mecànica que està treballant amb un reactor amb un diseny inherent segur basat en les sinergies entre el combustible robust, el refrigerant de sal i els mecanismes de seguritat pasiva, amb el que reduir la petjada de carboni, a l’empresa Kairos Power a Alburquerque (Nuevo México). Mantenidora de les festes majors de Benassal el 2023.. L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN” de l’Alt Maestrat?. Premis PERIFÈRIC (7). Alt Maestrat, retrobaments i descobriments ‘delicatessen’ és un article de EbreDigital.cat.
Per la part sud l’Alt Maestrat és la comarca més allunyada de Morella i Tortosa (on estan les redaccions de COMARQUESNORD i EBREDIGITAL.CAT). Periodísticament, per als redactors, ha estat apassionat retrobar actors poc habituals en el relat, i tot una descoberta d’actius extraordinaris. Des desconeixement, més en productes que en altres categories. Al capdavall, el […] Premis PERIFÈRIC (7). Alt Maestrat, retrobaments i descobriments ‘delicatessen’ és un article de EbreDigital.cat.
Premis PERIFÈRIC (7). Alt Maestrat, retrobaments i descobriments ‘delicatessen’ – EbreDigital.cat. . ;. . Facebook Instagram WhatsApp Telegram YouTube