En el conjunt del territori català, hi ha realitats i maneres de portar la quotidianitat molt diferent. Des de les grans ciutats o zones urbanes com ara Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat o Sabadell, fins als petits pobles del Pirineu o altres zones més rurals.
En el conjunt del territori català, hi ha realitats i maneres de portar la quotidianitat molt diferent. Des de les grans ciutats o zones urbanes com ara Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat o Sabadell, fins als petits pobles del Pirineu o altres zones més rurals.
En el conjunt del territori català, hi ha realitats i maneres de portar la quotidianitat molt diferent. Des de les grans ciutats o zones urbanes com ara Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat o Sabadell, fins als petits pobles del Pirineu o altres zones més rurals.. Les diferències no sols rauen en com viure la vida, sinó que també influeixen en l’ús de la llengua. Una de les particularitats de Catalunya és el mateix idioma: el català. I encara que la llengua catalana sigui coneguda a tot el territori, hi ha zones on s’usa més que en altres.. Anualment, Plataforma per la Llengua, una organització no governamental que treballa per la promoció de la llengua catalana com a eina de cohesió social, publica un informe amb les estadístiques sobre l’ús del català a les diferents comarques de Catalunya i el grau d’identificació de les seves llengües habitants.. Si ens fixem a l’InformeCat 2023, es constata que, encara que la major part de residents a Catalunya viuen a la comarca del Barcelonès, aquesta no és la zona on s’usa més el català. Segons les informacions publicades, el Ripollès és la comarca amb més catalanoparlants: amb un 95,2% de puntuació, passa davant de comarques com el Montsià (89,3%), el Baix Ebre (85,5%) o la Noguera (81,8%). El Baix Llobregat (29,3%), el Vallès Occidental (30,5%) i el Barcelonès (33%) lideren el rànquing de comarques menys identificades amb la llengua catalana.. L’Alt Empordà es troba a la 17a posició del rànquing. El català és la llengua d’identificació del 60,8% dels altempordanesos. L’InformeCat també apunta que el 9,5% dels altempordanesos s’identifica amb el català i el castellà, però no concreta quin és el tant per cent de persones que ho fan únicament amb el castellà, l’aranès, o amb altres llengües o altres combinacions.. Cal destacar que el català com a llengua d’identificació té un percentatge més elevat que com a llengua inicial, és a dir, l’idioma que es parla primer quan s’és petit. «D’això es dedueix que una part important de les persones que s’identifiquen amb el català tenen el castellà o altres llengües com a llengües familiars», expliquen des de Plataforma per la Llengua.. Pel que fa a l’informe d’aquest any, cal destacar que:. El 90% dels residents a Catalunya són favorables a garantir el dret a ser atès en català.. Un 69,9% de la població de Catalunya considera força o molt important l’etiquetatge en el seu idioma habitual a l’hora de comprar un producte.. Només el 22,6% de les empreses donen facilitats per a l’aprenentatge i el perfeccionament del català, segons una enquesta de la Generalitat i Pimec.. Un de cada tres catalanoparlants diu que té problemes per expressar-se en català als restaurants de Catalunya tot i ser un dret reconegut.